La Justícia i els Joves a l’ICAB

Per Álvaro Melero i Tito Rodríguez.
Barcelona.
 

En un avanç previ a la conferència, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Pedro L. Yúfera, ha atès als mitjans i comentat que la campanya que s’està duent a terme ha tingut i té una gran influència en les escoles. Una dada important és la col·laboració que s’està rebent per part dels alumnes amb una edat compresa entre els 15 i 17 anys i de les escoles.

A dia d’avui han passat dotze escoles per l’ICAB. Els Maristes repeteixen per segon cop i el institut de Premià també té previst venir un parell de cops en els següents mesos. S’apunta que a cada sessió assisteix una mitjana de 50 alumnes per sessió.

Instantànea de la visita de l'Escola Gravi, la darrere sessió de Justícia i Jov

El fet sorprenent segons el degà és que, dels quatre grans blocs que donen a escollir per la campanya (violència de gènere, assetjament, drogoaddicció i xarxes socials), l’únic i més sol·licitat ha estat el de les “xarxes socials”.

La campanya conté una part d’explicació teòrica sobre que és un advocat, què es la justícia i els valors bàsics jurídics. En segona instància, una representació teatral, de la mà del director de l’obra Francesc Peiró, de professió advocat. La finalitat d’aquesta és mostrar de forma més pràctica i “real” als alumnes de les diferents escoles, els perjudicis que pot comportar en el dia a dia els diferents conceptes tractats a la explicació prèvia.

La conferència tracta aspectes bàsics jurídics, com son els drets que té tot ciutadà a ser protegit per la justícia amb un advocat,  la violació de la intimitat personal, entre d’altres.

És una edat on les xarxes socials juguen un paper força important en la vida dels joves, de manera que son poc conscients dels perills que pot comportar un mal ús d’aquestes. El Facebook com a protagonista de la xerrada, ofereix aspectes com la importància de no transmetre la contrasenya a ningú, el fet de tenir als pares com a contactes al perfil o “agregar” persones que no es coneixen.

La intimitat com a valor fonamental, un dels més provables que s’hagi violat per part dels usuaris. Els alumnes de l’escola dels Maristes, exposen que amb dita xarxa social pretenen tenir un espai íntim, un petit mon personal. En resposta, del director de l’obra, s’explica la inaccessibilitat al control de la informació a la xarxa, ja que no es poden eliminar de cap manera i son dades personalíssimes que posem a disposició de tothom.

L’obra de teatre sorgeix d’un fet real. L’audiència provincial de Zaragoza va condemnar un cas entre una noia i un noi de 14 i 15 anys els quals van protagonitzar un fet com els exemplificats a la conferència.

L’advocat penalista que ha participat en la xerrada, ha donat finalment quatre consells per tal de sintetitzar tota la campanya. En primer lloc que els pares han de formar part del control de les accions dels fills, no obstant, els fills també han de facilitar-ho i ser conscients de la finalitat. En segon lloc, si fos cas que arribes la situació de conflicte, s’aconsella admetre l’error en primera instància i posteriorment avisa a un tutor legal.

Podem concloure la crònica anotant la importància del bon ús de les xarxes socials i la poca privacitat i intimitat que permeten.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *