Les firmes d’hipoteques cauen el 2012

Per Imma Domènech.
Sabadell.
 

La bombolla immobiliària no s’atura i segueix passant factura en el sector immobiliari. Si vèiem que la caiguda en el 2007 va ser del 6,7%, en el 2008 del 32%, en el 2009 del 22%, en el 2010 del 7% i en el 2011 del 32,6%, aquest darrer any s’ha tornat a superar situant-se en el 32,7%, el màxim des de que aquesta greu crisis es va instal•lar en el nostre país. Però el pitjor de tot no és que hi hagi hagut un gran descens l’any anterior, sinó que aquest se suma als descensos ja registrats en els cinc anys anteriors. D’aquesta manera, l’import mitjà d’una hipoteca per comprar un habitatge al desembre de 2012 era de 101.460€, un 3% menys que l’any anterior, i un 3,6% menys que al novembre. Pel que fa a les finques rústiques i urbanes el descens és del 29,5% respecte l’any 2011.

Pel que fa al tipus d’interès mitjà pel total de préstecs hipotecaris, veiem que es va situar al voltant del 4,43%, un 1,8% més que el desembre de 2011. En el cas de les vivendes, l’interès mitjà va ser del 4,45%, un 4,7% més que en l’any anterior. Si passen a fixar-nos en el tipus d’interès mitjà pels préstecs que oferien les caixes d’estalvis veiem que era del 4,7% amb un plaç mitjà de 22 anys; mentre que els bancs se situaven en un 4,65% i també amb un plaç mitjà de 22 anys.

 Si ens fixem en com afecta aquesta problemàtica a nivell regional, podem apreciar que Andalusia és el territori amb més habitatges hipotecats (3.032), seguida de Madrid (2.544) i de Catalunya (2.550); per tant, també ha estat a on s’ha deixat més capital per constituir hipoteques, 260,6 milions d’euros, 327,5 milions d’euros i 260,9 milions d’euros, respectivament. totes les regions han presentat taxes interanuals negatives, llevat d’Aragó, a on es va produir un augment del 39,2%. Mentre que les màximes caigudes es van produir a Múrcia i Castella la Mancha.

La debilitat del mercat immobiliari és evidentment, això ve provocat per la falta de liquiditat que hi ha en el sistema financer; a la qual hi hem de sumar-hi els problemes de solvència que tenen els particulars que volen adquirir un habitatge. Així doncs, cada vegada és més difícil que les entitats financeres deixin diners, però alhora, també cada vegada és menys usual que les famílies compleixin els requisits per beneficiar-se dels préstecs, sobretot degut a l’elevada taxa d’atur. Aquesta informació és confirmada per Manuel Gandarias, director del ganivet d’estudis del portal pisos.com, qui afirma que en el 2012 s’han concedit quasi bé un terç menys d’hipoteques que en l’any anterior. I evidentment, aquestes dades van lligades a la falta de liquiditat i de solvència del sistema financer. Tal i com ell exposa, sense la reactivació del crèdit la compraventa seguirà el mateix camí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *