Judici ràpid a Benzema per delicte contra la seguretat vial

Per Anna Jiménez.
Barcelona.

La setmana passada els mitjans de comunicació es van fer ressò d’un fet que va tenir lloc a la matinada del 3 de febrer. L’autor és Karim Benzema, jugador del Reial Madrid. La noticia està fora del camp de futbol. La noticia és que se l’acusa d’haver comés un delicte contra la seguretat vial.

En efecte, una càmera de trànsit va fotografiar al terme municipal de Pozuelo de Alarcón, a prop de la luxosa urbanització “La Finca”, coneguda per tenir com a veïns a nombrosos jugadors del Reial Madrid i de la faràndula en general, a un cotxe que circulava a 216 quilòmetres per hora en un tram de la carretera on la velocitat màxima és de 100. La Guardia Civil no va perseguir al vehicle perquè els protocols ho impedeixen per qüestions de seguretat. En aquests casos el que es fa és investigar qui és el titular del cotxe fotografiat. Va ser llavors quan es va adonar que el cotxe, de la marca Audi, era de renting i que estava a nom del Reial Madrid.

Al jugador se l’acusa d’haver comés un delicte contra la seguretat vial, i encara que no ha transcendit si se l’imputa el delicte de l’article 379 del Codi Penal per conducció excessiva, el del 380 per conducció temerària o el del 381 per conducció temerària amb manifest menyspreu per a la vida dels demés, sí sabem que els fets no podran ser reconduïts cap a la via administrativa. L’explicació és la següent: al nostre ordenament  seguretat vial es protegeix no només per la via administrativa sinó també per la penal en els casos més greus. En concret, si un cotxe circula a més de 60 quilòmetres per hora en una via interurbana o a més de 80 per via urbana els fets seran susceptibles de ésser catalogats com a delicte, mentre que els excessos de velocitat que quedin per sota dels 60 o 80 quilòmetres – en funció del tipus de via- constituiran infracció administrativa. En el cas que ens ocupa com la velocitat detectada és de 216 quilòmetres és obvi que la jurisdicció encarregada del cas serà la penal.

El futbolista haurà de comparèixer pròximament al Jutjat número 2 de Pozuelo d’Alarcón, on es celebrarà un judici ràpid per esclarir els fets. Aquest ja hauria d’haver-se celebrat el passat dimarts però el jugador va demanar un aplaçament al·legant que por motius professionals estaria fora de Madrid.

En cas de que se’l declari culpable la pena a imposar-li pot ser de 3 mesos a 5 anys de presó o de multa de 6 mesos a 24 mesos, i en tot cas se’l privarà del permís de conduir per un període mínim d’1 any. Fins i tot se li pot imposar pena de treball en benefici de la comunitat però només en cas que se’l castigui per la comissió del delicte de l’article 379 ja que els articles 380 i 381 no preveuen tal conseqüència.

En qualsevol cas no és la primera vegada que el jugador del Reial Madrid té problemes amb un volant entre les mans. De fet, aquest és el quart incident que ha tingut des de que va arribar al club madrileny l’any 2009. Al novembre d’aquell any, quan portava 5 mesos al Club, va estaballar el seu cotxe contra un arbre a les tantes de la matinada quan tornava a casa. Un mes després va patir un accident similar xocant contra un mur, però a Madagascar. I al juny de 2011 va ser multat a Eivissa per participar en carreres il·legals.

Per la seva banda, el president de l’Associació estatal de víctimes en accidents de trànsit (DIA), Francesc Canes, ha sol·licitat mitjançant comunicat al Reial Madrid que prengui alguna mesura davant de l’actuació del seu jugador. Ha afirmat que “es tracta d’una conducta alarmant” que podria haver comportat “conseqüències terribles” en cas d’impacte i que el Club “no hauria de permetre aquest tipus de conductes”, menys quan els esportistes són “un exemple per a la resta de ciutadans a la carretera”. Demanen a més “que no hi hagi tracte de favor”.

Però el davanter francès no va ser l’únic jugador blanc que aquella nit se les va veure amb la Guardia Civil. Sergio Ramos, Arbeloa i Callejón van haver-se de sotmetre a un control d’alcoholèmia, on tots van donar negatiu. Essier, tot i que també va donar negatiu a la prova, va ser multat per conduir a 150 quilòmetres per hora. Com que aquest excés es troba dins del límit administratiu va haver de satisfer una multa que malgrat i que està estipulada en 400 euros es va quedar en 200 per pagament immediat. I per últim, el cas de la polèmica. Alguns mitjans de comunicació han recollit que a una velocitat encara superior a la de Benzema, a 260 quilòmetres per hora, circulava un Porsche sobre el qual no hi han càrrecs perquè no és sap qui el conduïa ja que no es va poder fotografiar el vehicle degut a un error amb el radar. D’altres mitjans, però, han negat l’existència d’aquest Porsche conduït per no es sap qui de manera que des d’aquí només ens fem ressò del fets que es donen per certs: Benzema se les veurà amb la justícia com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat vial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *