Torres Dulce inicia un procediment per apartar el Fiscal en Cap de Catalunya

Per Josep Rochés.
Londres.

 

La tensa relació dels darrers mesos entre Catalunya i Espanya va cobrar-se ahir la primera víctima dins de l’esfera jurídica. Martín Rodríguez Sol, Fiscal en Cap de Catalunya, serà probablement destituït del seu càrrec per haver avalat el dret a decidir del poble de Catalunya.

Martín Rodríguez Sol, Fiscal en Cap de Catalunya

En una entrevista a Europa Press aquest passat cap de setmana, el màxim responsable de la Fiscalia a Catalunya va afirmar que “s’ha de donar al poble la possibilitat d’expressar allò que vol des del moment que existeix un número significatiu de persones que ho demana”. Cal remarcar que Rodríguez Sol va expressar que ara mateix no hi ha un marc legal a l’abast de les Comunitats Autònomes per a la celebració d’un referèndum –la Constitució espanyola reserva aquesta figura al Govern Central, que en tot cas, hauria d’autoritzar les autonomies-, però que existeix la possibilitat de crear estructures alternatives, com ara una llei de consultes, per tal que la voluntat del poble català pugui ser expressada dins de la legalitat.

Aquestes declaracions van aixecar molta polèmica a la resta de l’Estat, fins al punt que el propi Rodríguez Sol es va afanyar a fer una nota de premsa en la qual es desmarcava personalment del procés secessionista de Catalunya. Però la rectificació no va servir de res, ja que ni 24 hores després de les declaracions originals, el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres Dulce, va signar ahir a la tarda un decret ordenant l’inici del procés de destitució del Fiscal en Cap de Catalunya, a causa de les declaracions en les que legitimava el procés sobiranista.

Torres Dulce, a tenor dels poders que li atorga l’article 41.5 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, convocarà durant els propers dies el Consell Fiscal per prendre una decisió sobre la continuïtat en el càrrec del Fiscal en Cap de Catalunya, que podrà donar les explicacions pertinents durant el procés.

Tot fa pensar que Rodríguez Sol serà destituït per un Fiscal General amb qui ja es va enfrontar recentment arrel de la publicació per part del diari El Mundo sobre els suposats comptes bancaris del President Artur Mas i l’ex-President Jordi Pujol a Suïssa, i que va resultar ser falsa. En aquell cas, i en el context d’un final de campanya electoral, Rodríguez Sol va actuar d’ofici per suposades calúmnies del diari sense el vistiplau de Torres Dulce, que va desautoritzar les diligències ràpidament.

En cas que s’acabi materialitzant la destitució, ens trobarem davant d’un cas inèdit a Catalunya, ja que mai abans un Fiscal ha estat apartat de les seves funcions arrel d’unes declaracions amb un cert contingut polític, però que no es desmarquen en qualsevol cas ni del respecte cap a legalitat, ni tampoc de la normalitat democràtica pròpia del segle XXI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *