Els defraudadors, al descobert

Per Àlvaro Comajuan.
Barcelona.
 

La lluita contra el frau fiscal a Espanya, un dels majors d’Europa, i per aconseguir millorar els ingressos fiscals ha portat al Govern a prendre diverses mesures, algunes amb més d’èxit que d’altres. L’amnistia fiscal, la gran aposta del Govern per aconseguir aquests objectiu, va acabar en un relatiu fracàs, i per això s’estan buscant solucions alternatives, i una d’elles seria aquesta.

Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques.

Donar més publicitat a les dades tributàries ha estat una de les reivindicacions ciutadanes davant la crisi, presentant-se davant d’aquesta el dret a la intimitat, que inclou la protecció d’aquestes dades. Però davant l’objectiu de millorar les finances, sembla que, com ha manifestat Rajoy al Senat, el Govern està plantejant-se donar publicitat als infractors tributaris. Per fer aquesta tasca, com ha reconegut el mateix cap de l’executiu, serien necessàries modificacions normatives, doncs amb la llei actual aquesta pràctica seria il•legal.

La principal modificació seria la de l’article 95 de la Llei General Tributària, que estableix el “caràcter reservat de les dades amb transcendència tributària”, presentant-se així mateix una barrera constitucional al voltant de l’article 18 CE.

 A més d’anunciar la intenció d’elaborar aquesta llista, cosa que ja va fer el titular d’Hisenda al desembre, Rajoy ha defensat l’amnistia fiscal assegurant que no ha estat l’única a la història d’Espanya i que no esborra ni neteja delictes comesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *