Els Registres acaben amb el col·lapse dels expedients de nacionalitat

Per Imma Domènech.
Sabadell.

 

Tal com va informar El Jurista el passat mes de novembre, el Ministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón va encomanar als Registradors la missió d’acabar amb el col·lapse que hi havia al ministeri amb els expedients de nacionalitat, pendents de resoldre. Més de 400.000 persones estaven esperant la concessió de la nacionalitat espanyola i al ritme que es treballava cada dia el volum de documentació pendent anava en augment.

Així els 1.000 registradors que hi ha a Espanya i el seu personal auxiliar, es posaren a treballar de valent, per tal de complir l’encàrrec. La previsió inicial de Gallardón va ser que al mes de desembre el tema estaria resolt, però això no va ser possible.  Tal i com va explicar el Degà del Col·legi de Registradors, Alfonso Candau, alguns problemes tecnològics varen impedir que no es pogués començar a realitzar la tasca fins el mes de novembre. Tot i aquest contratemps tecnològic,  277.784 expedients ja estan resolts, els quals suposen un 83% dels rebuts, dels quals 243.914 tenen un informe previ de concessió o denegació, i en 33.870  casos, els Registradors han hagut de sol·licitar informació complementària. Per poder aconseguir tot això, és indispensable el rigor amb el que s’ha treballat. Pel que fa a les denegacions, podem apreciar que s’han multiplicat per cinc, aquesta decisió sempre és treballada i fonamentada amb molt rigor.

Els registres resolen una mitja de 4.000 resolucions diàries i esperen acabar l’actualització de tots els expedients en qüestió de setmanes i així començar amb les noves sol·licituds que van arribant a les seves oficines. Tot i que encara no s’ha firmat res oficialment està previst que l’encàrrec s’allargui per tot l’any 2.013. Tot i el gran treball desenvolupat a totes les oficines registrals, no han faltat certes queixes del col·lectiu que ha assumit aquesta feina sense cap contraprestació econòmica. A cada registre li correspon tramitar una mitja de 400 expedients i es calcula que en la seva resolució s’ha d’invertir aproximadament una hora de treball, per tant,  d’entrada ha suposat, primer formació del personal en una matèria completament desconeguda, segon invertir temps i personal, sense que això repercutís amb la feina habitual de les oficines registrals i per tant una reorganització del treball de les mateixes, sense que se’n ressentís la seva important tasca de la fe publica registral.

Finalment, és important destacar que els Registradors de la Propietat i Mercantils han desenvolupat i finançat els medis informàtics per portar a terme una gestió completament virtualitzada dels expedients de nacionalitat per residència connectant desenes d’organismes, com la Direcció General dels Registres i del Notariat, Policia, Registres de la Propietat, Mercantils i Civils i milers d’escriptoris virtuals dels mil Registradors de la Propietat i Mercantils i varis milers dels seus empleats que eleven les propostes  de resolució a la DGRN.

1 comment

  1. Molt Be, que be, el Gallardón s’ha cobert de gloria! ja ho te arregladet. Però els que estan colapsats ara son el Registres Civils, on en dos mesos han entrat una mitjana de 700 a 2000 expedients, on s’han de fer les jures i entregar els certificats,desprès clar estar de fer les oportunes inscripcions i on llógicament han entrat també una mitjana de 200 requeriments per fer al personal, com es pensen que ho podran fer? o sigui s’han passat un any sense casi resoldre i ara ho fem de cop, sense ordre ni concert . S’ha descolapssat un lloc per colapsar-ne un altre. BRAVO SENYOR GALLARDÓN ! AQUEST DEL P.P. TOT EL QUE FAN HO ENMERDEN

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *