CGPJ: Més control i menys corrupció

Per Consell General del Poder Judicial.
Madrid.

 

Al Ple del Consell General del Poder Judicial celebrat avui, al començament de la sessió, el President del Consell i del Tribunal Suprem, Sr. Gonzalo Moliner, ha exposat un resum provisional dels informes que li han remès els Presidents dels Tribunals de Justícia en relació amb les causes denominades de “corrupció” que es tramiten en òrgans judicials i les necessitats de col·laboració o mesures de reforç per a aquests jutjats o tribunals..

Com se sap, el passat dia 24 de gener, el President comunicà al Ple del Consell la intenció de sol·licitar aquests informes davant la gravetat i l’alarma social que estaven  determinant les notícies sobre corrupció política i a la vista d’algunes manifestacions que denunciaren la falta de mitjans en los òrgans judicials per a la investigació d’aquestes causes.

De cadascun dels informes rebuts, la Presidència del CGPJ ha donat trasllat als respectius vocals territorials perquè completin, en el seu cas, la informació aportada pels Presidents dels Tribunals, en particular donant rellevància a les mesures de reforç que pogueren servir per agilitzar els processos.

A l’apartat de necessitats plantejades, en aquests primers informes, pels Presidents dels Tribunals de Justícia, s’ha de destacar:

  • Sol·licitud del fet què l’Audiència Nacional, com a tribunal especialitzat en crim organitzat, compti amb una unitat permanent de pèrits.
  • Manteniment de les mesures de reforç a Balears: tres magistrats a les secciones penals de l’Audiència Provincial de Palma de Mallorca i un magistrat al Jutjat d’Instrucció nº 3 també de Palma de Mallorca.
  • Sol·licitud d’un jutge de reforç per al Jutjat de 1ª Instància 5 d’Arrecife de Lanzarote i per al Jutjat d’Instrucció 1 de San Cristóbal de La Laguna.
  • Més mitjans per al Jutjat de Medio Cudeyo (Cantàbria). En fase de solució, en col·laboració amb la Consellaria de Justícia de dita Comunitat.
  • Falta de funcionaris en diversos jutjats de Castella-La Manxa.
  • Reforç de la plantilla de funcionaris del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 d’Àvila.
  • Sol·licitud de reforç d’un jutge per al Jutjat d’Instrucció 1 de San Javier (Múrcia). Aquesta mesura ja està contemplada en el CGPJ i s’adoptarà en breu.
  • Sol·licitud de reforç i recolzament administratiu per al Jutjat d’Instrucció 4 de Vitòria.

No han sol·licitat, de moment, cap mesura de recolzament els Presidents dels Tribunals Superiors de Justícia d’Andalusia, Aragó, Astúries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid i Navarra.

Per una altra banda, el vocal del CGPJ Sr. José Manuel Gómez Benítez ha retirat la proposta de remetre la llista de jutges que recolzaren la vaga del passat dia 20 de febrer al Ministeri de Justícia “a la vista del fet què les dades subministrades pels òrgans de govern intern no contenen informació fidedigna i completa sobre la identitat dels jutges que recolzaren dita vaga”.

Finalment, el Ple del CGPJ ha aprovat la proposta del Secretari General per arxivar sense més tràmit la denúncia presentada contra els membres de la Comissió Permanent d’aquest Consell que adoptaren els acords relatius a la petició de comissió de servei del Magistrat titular del Jutjat d’Instrucció 3 de Palma de Mallorca, sobre pràctica de diligències d’instrucció, al no ser constitutius de cap tipus d’infracció.

 

Madrid, 7 de març de 2013.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *