Sanció monetària als “Simpsons”

Per Álvaro Melero.
Barcelona.
 

La sèrie de dibuixos animats “Els Simpson” és una sèrie nord-americana de comèdia, creada per Matt Groening per Fox Broadcasting Company i emesa en diversos països del món. El primer episodi va ser televisat el 17 desembre 1989 i és coneguda als migdies a Antena 3 i dels dissabtes nits a la Neox. Turquia és una república laica, però la majoria dels seus 75 milions d’habitants són musulmans. I la setmana passada es va retransmetre un capítol que va causar, segons els Turcs, una forta problemàtica religiosa.

Els mitjans de comunicació informen que el consell suprem de la ràdio i la televisió turques ha multat amb més de 22.700 euros la televisió privada CNBC-E. Els motius que declara el consell son en primer lloc per haver emès un episodi de Los Simpson en què apareix Déu servint una tassa de te a Satanàs. A més, un dels personatges n’anima un altre a perpetrar un assassinat en nom de Déu.

El consell ha informat que la multa es deu al fet que el canal “s’ha burlat de Déu i insta els joves a fer actes violents”. “La Bíblia és cremada en públic en una escena i Déu i el dimoni hi apareixen com cossos humans”, diu l’organisme audiovisual turc en el comunicat.

Segons els fet que cita l’organisme audiovisual turc i la decisió del consell podem extreure diverses conclusions jurídiques. La relació entre Turquia i els Estats Units d’Amèrica es remunta anys enrere. Turquia va participar amb els Estats Units durant la Guerra de Corea de la dècada de 1950, el suport militar actiu a les forces dels EUA. Durant la Guerra del Golf de 1990, el Forces Armades de Turquia ha contribuït a les forces de la coalició, i Turquia van recolzar les iniciatives dels EUA a la regió.

A Turquia es troba la base aèria d’Incirlik, una base d’operacions principal de la Força Aèria dels Estats Units, des de 1954. Arran de la seva adhesió el 1952, Turquia va esdevenir el baluard de l’OTAN al flanc sud-est, que comparteixen frontera amb els integrants del Pacte de Varsòvia i corria el risc de guerra nuclear en el seu territori durant la Crisi dels Míssils de Cuba .

 D’acord amb la Declaració dels Drets Humans, l’article 18 permet la lliure expressió i llibertat religiosa d’un àmbit molt extens: “Tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; aquest dret inclou la llibertat de canviar de religió o de creença, així com la llibertat de manifestar la seva religió o la seva creença, individualment i col•lectivament, en públic o en privat, per l’ensenyament, la pràctica, el culte i l’observança.”

No obstant, com diu l’article 19 de la mateixa Declaració, cal tenir en compte que dita llibertat d’expressió no podrà interferir en altres persones, de manera que no s’admetrà que ningú molesti a un altre: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà de expressió. “

I per últim, d’acord amb l’article 29.3 de la present Declaració, queda clar que la llibertat d’un individu acaba on comença la d’un altre ni anar en contra de cap dels objectius d’aquesta: “Aquests drets i llibertats no podran, en cap cas, ser exercits en oposició als objectius i principis de les Nacions Unides.”

Podem concloure els següents fets i amb la Declaració dels Drets Humans, dient que entre Turquia i EE.UU hi ha una bona relació des de anys enrere. Dit això, és poc probable que la intenció de la Fox Broadcasting Company, fos una possible violenta interpretació de diferents pensaments religiosos.

Homer Simpson, un dels protagonistes de la famosa sèrie Nord-Americana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *