Universitat: més cara, menys estudiants i més abandonaments

Per Imma Domènech.
Sabadell.
 

Estudiar cada vegada està a l’abast de menys joves. El preu mitjà pels crèdits matriculats per primera vegada en els graus a les universitats públiques espanyoles s’ha vist augmentat un 16,7% en el curs 2012 – 2013. És a Catalunya on l’augment ha estat més elevat, la pujada en les taxes ha estat del 66%; en canvi, a Galícia i Astúries no hi ha hagut cap moviment a l’alça. Fet que comporta que els mateixos estudis d’una Comunitat Autònoma a una altra puguin ser molt més cars.

Actualment, ja no es tracta només d’assolir la nota de tall per poder accedir als estudis que et preparant pel teu futur professional, sinó que també has de tenir els recursos suficients per poder-te permetre fer aquest esforç durant al mínim quatre anys. A més, cal afegir-hi que els universitaris que tornin a matricular-se en una mateixa assignatura, veuran com el preu d’aquesta augmenta de manera important, aquesta pujada oscil·la entre el 30 i 40% en la segona matriculació, entre el 65 i 75% en la tercera, i entre el 90 i 100% en la quarta. Així doncs, el cost econòmic pels estudiants repetidors es podria arribar a situar entorn dels 5000€. Però no tothom s’ho pot permetre, i les beques que es donen tant de la Generalitat com de l’Estat no són suficients per cobrir la demanda.

Aquesta problemàtica ja no només la trobem a l’hora d’estudiar la carrera universitària, sinó que continua quan l’alumne vol perfeccionar els seus coneixements mitjançant un màster. El curs 2012 – 2013, els màsters oferts en les universitats públiques espanyoles han vist com el nombre dels seus alumnes s’han vist reduïts. Segons dades obtingudes, 40 dels 48 campus públics presencials, han patit una davallada del 8% respecte el curs anterior; rebent un total de 6700 estudiants menys. Una part d’aquests estudiants han decidit cursar els seus estudis a distància, però no tots, ja que el cost igualment és elevat. Tal i com diu Josep Joan Moreso, rector de la UPF, quan el Govern va aprovar l’augment dels preus, no es va donar l’atenció necessària en com aquesta pujada afectaria als màsters. La pujada mitjana, segons el Ministeri d’Educació, pels màsters és del 69%.

Així doncs, veiem com els joves estudiants també s’han vist afectats per aquesta dura crisis que s’ha instal·lat en el nostre país els darrers anys, ja que a la pujada dels preus universitaris cal sumar-li que la meitat dels joves es troben desocupats. I els que encara poden estudiar es comencen a veure afectats per l’enduriment dels requisits en les notes per poder accedir a una beca. Com que en molts casos cada vegada és més difícil poder combinar la feina amb els estudis, molts joves s’estan veient obligats a abandonar, encara que sigui temporalment, els seus estudis.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *