L’Eurogrup rescata Xipre amb 10.000 milions però imposa una treva a dipòsits

Per Álvaro Melero.
Barcelona.
 

A dia d’avui es veu en les notícies tot el que ha comportat el rescat de Xipre, la treu imposada i la traducció en “corralito” d’aquest cap de setmana.

La negociació del rescat de Xipre. Els ministres d’Economia i Finances de la zona euro van acordar un rescat de 10.000 milions d’euros, però a canvi de l’ajuda multimilionària dels seus socis, el nou Govern de Nicòsia ha hagut de creuar una línia vermella i acceptar una treva a tots els dipòsits.

Enfront d’un llarg període de negociacions, l’ Eurogrup ha aconseguit reduir la suma total de l’assistència dels 17.000 milions d’euros inicialment calculats fins a 10.000 milions d’euros, va explicar Dijsselbloem, president de l’ Eurogrup.

Paral·lelament, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, ha explicat que proposarà una contribució al rescat, encara que no ha pogut avançar la quantitat.

La treu imposada com a moneda de canvi, va obligar a aplicar un pla especial. Segons explica el president de la reunió, Xipre disposa d’un gran sistema bancari i no va ser una tasca fàcil adaptar les mesures. En ser preguntat pel fet que amb aquesta mesura els dipòsits de fins a 100.000 milions d’euros ja no quedaran garantits per fons de garantia de dipòsits com estableix la mateixa Unió Europea (UE), Dijsselbloem explicar que és una “situació especial” i que la grandària del seu sistema bancari va requerir un “programa específic”.

Una de les imatges més repetides en els darrers dies a Xipre.
Una de les imatges més repetides en els darrers dies a Xipre.

Seguidament afegeix que la taxa s’aplicarà només una vegada i s’imposarà per dipositants residents i no residents de Xipre.

En primer lloc, ens endinsem en la metodologia d’estabilitat del Fons Europeu, concretament el sistema de préstec. Aquest només pot actuar després que: primer, es faci una sol·licitud d’assistència per un estat membre de la zona euro. Segon, s’hagi negociat amb la Comissió Europea i el FMI un programa per al país. Tercer, aquest programa hagi estat unànimement acceptat per l’ Eurogrup (ministres de finances de la zona euro). I quart, s’hagi signat un memoràndum d’entesa. Finalment, només es produirà el préstec quan el país no pugui reunir fons en els mercats a taxes acceptables.

En segon lloc, tenir en compte la competència del Consell d’Afers Econòmics de la (UE). La supervisió de les polítiques fiscals (pressupostàries) i de les finances públiques dels països membres (aplicació del Pacte d’estabilitat i creixement), sembla obrir una porta a la lleva aplicada del 9,99% per als que superin els 100.000 euros, i del 6,75% per als que no arribin a aquesta quantitat.

Tot i que la UE hagi rescatat a un estat membre, es posa en dubte pels xipriotes que a canvi de portar en orris el sistema financer, els hagin aplicat un “corralito”.

Centenars de ciutadans han vist bloquejats els seus comptes i es presumeix que troben excessiva la taxa aplicada per l’Eurogrup, ja que d’una manera indirecta, els xipriotes estalviadors diuen pagar el rescat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *