Escòcia fixa una data pel referèndum

Per Josep Rochés Ribas.
Londres.
 

Mentre a casa nostra qualsevol trava provinent de Madrid és bona per obstaculitzar i encallar una mica més el dret a decidir dels catalans, és evident que l’entesa entre Londres i Edimburg –almenys pel que fa als termes i les condicions de la consulta- és absolutament impecable.

Mentre que a Catalunya el procés sobiranista s’afebleix a causa de les dificultats econòmiques del context actual i de la dificultat política que suposa la manca d’un Govern fort, els escocesos van per feina.

Fa poques hores, el Primer Ministre escocès, Alex Salmond, ha presentat davant del Parlament el Projecte de Llei del Referèndum que permetrà als escocesos decidir el seu futur el dia 18 de Setembre de 2014. Segons Salmond, “aquesta és la llei més important que s’haurà aprovat des de la reunificació del Parlament Escocès perquè permetrà que Escòcia assoleixi els poders d’un país independent”.

La Viceprimer Ministre d’Escòcia, Nicola Sturgeon, és la responsable de la campanya a favor del sí a la independència.
La Viceprimer Ministre d’Escòcia, Nicola Sturgeon, és la responsable de la campanya a favor del sí a la independència.

A diferència del que està passant a Catalunya, on alguns s’han obsessionat en revestir la consulta d’història i sentiments fins i tot abans de tenir els mecanismes legals per a poder-la celebrar, la votació escocesa no es produirà ni tan sols en un dia festiu, sinó que serà en un dijous feiner. “Aquest dia serà realment històric per Escòcia, perquè podrem decidir el nostre futur i responsabilitzar-nos del nostre país, amb capacitat de tenir veu pròpia i escollir la nostra direcció”, ha declarat Salmond.

També s’han conegut altres condicions del referèndum. Tal i com ja vam avançar en un article el dia que es va signar l’acord entre David Cameron i Alex Salmond, per primera vegada a la història es permetrà que joves menors d’edat s’expressin a les urnes en una gran votació. Concretament, estaran cridats al referèndum tots els ciutadans escocesos majors de 16 anys. Tanmateix, ja sabem el format de la pregunta, que només constarà de 6 paraules: Should Scotland become an independent country? (Ha d’esdevenir Escòcia un país independent?). Com resulta evident, només es podrà respondre “” o “no”.

La pregunta, per tant, serà d’una senzillesa extrema, per tal de no portar a diverses interpretacions o possibles confusions. En aquest sentit, Salmond ha accedit a reformular-la, seguint el consell de la Comissió Electoral d’Escòcia, que va dictaminar en un informe recent que el format previst (“Està d’acord en què Escòcia esdevingui un país independent”) podia tenir un lleuger biaix cap al vot favorable.

A un any i mig de la votació, no obstant, els pronòstics són poc favorables per les aspiracions de l’actual Primer Ministre d’Escòcia. Les enquestes segueixen mostrant un suport a la independència inferior al 40%. Precisament amb la intenció de convèncer els indecisos, Salmond i el seu partit han intentat retardar la votació tan com han pogut. Queden exactament 547 dies per veure quin camí prenen els escocesos, tot i que les campanyes pel sí i pel no ja fa mesos que estan en marxa. Mentrestant, Escòcia afronta una de les situacions econòmiques més delicades de la història recent i és per això que els arguments d’uns i altres es fonamenten bàsicament en l’economia i l’aprofitament dels recursos naturals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *