Algunes claus sobre el màster d’Advocacia

Per Àlvaro Comajuan.
Barcelona.

 

El nou màster d’accés a l’advocacia ha causat nombroses polèmiques des del moment en què va arribar al coneixement de la comunitat del Dret que per exercir s’hauria de passar per una formació posterior al grau. Amb quasi totes les parts implicades en contra d’aquest, 5 anys de vacatio legis, al que s’ha sumat un més, dins del qual s’han fet diverses modificacions que, per exemple, han eximit als estudiants de Llicenciatura de fer-lo.

Més enllà de les opinions personals o de la comunitat d’estudiants, aquest article es vol centrar en algunes dades objectives sobre els estudis que ja s’estan realitzant a totes les universitats d’Espanya. Concretament, són 41 les universitats espanyoles que l’ofereixen, i 7 dins de Catalunya.

Respecte al preu d’aquest, una de les principals preocupacions dels estudiants de Dret, doncs molts veuen impossible fer front al pagament d’aquesta quantitat, la mitjana estaria al voltant de 8380 € (i la mitja entre preu i places, 6065 €). Crida l’atenció d’aquest preu que, encara que inclogui a les universitats privades, està per sobre del doble del suposat preu oficial del crèdit del màster oficial per accés a una professió, és a dir, 3600 €. Algunes universitats han decidit assumir la meitat o més d’aquest preu, i ofereixen aquest màster per preus de entre 1568 i 1822 € (A Coruña, Universitat del País Basc, Santiago, València, Vigo, Alacant i Jaume I), universitats que per tant es tornaran un reclam per milers d’estudiants que vulguin ser advocats però que no siguin capaços de pagar els elevats preus d’altres universitats. En aquest aspecte, són les Universitats de Navarra (30000 €), Antonio de Nebrija amb Garrigues (28000 €) i Ramon Llull (26500 €) les que lideren el rànquing de preus. A Catalunya, la mitja puja a 9503 €, tenint també la segona Universitat pública més cara (la Pompeu Fabra amb 6200 €).

Pel que fa a les places, aquest any només s’ha ofert 3960, una data que segurament s’hagi d’augmentar degut a un evident augment de necessitats pels estudiants de grau que acabin aquest any i que necessitin d’aquest màster. Les universitats que més places ofereixen són la Universitat Francisco de Vitoria (350 places, privada), la UNED (250, pública), la UOC (sense límit de places, però proper a la UNED, pública), i la Antonio de Nebrija, la Autónoma de Madrid i la de València (amb 200 places cadascuna).

Aquestes són les dades del primer any de màster d’advocacia, que es veuran completament modificades al segon, però que serveix per endinsar-se d’una forma preliminar en aquest aspecte.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *