L’atur pujarà al 27% i el PIB es contraurà un 1,5% aquest any

Per Imma Domènech
Sabadell

Segons el butlletí econòmic del mes de març, les previsions del Banc d’Espanya revisen a la baixa les expectatives que hi havia sobre l’economia espanyola per aquest any en curs. Afirma que la recessió s’intensificarà a Espanya, amb una caiguda d’entre el 1,4 i 1,5 % del PIB en aquest any i aboga per una petita recuperació del 0,5% l’any que ve.  Aquestes previsions són més pessimistes que les que havien estat anunciades pel govern espanyol, les quals apuntaven a una caiguda del 0,5 % aquest any i una pujada del 1,2% el 2014. Aquestes diferències es deuen a l’ajust fiscal i als elevats tipus d’interès que ha de pagar tant els bancs com l’Estat espanyol; tot i que també cal valorar que les condicions poc a poc han anat millorant des de que el passat mes de setembre, el Banc Central Europeu va anunciar la compra de deute públic. Malauradament, el retorcés del PIB portarà aparellada una reducció d’ocupació, sobretot en el sector públic.

Aquestes dades emeses pel Banc d’Espanya es basen en una situació d’acusada debilitat i incertesa al voltant d’Espanya i de la zona Euro, degut a que no s’han acabat d’esvair els dubtes de la crisi a la zona Euro, tot i la certa normalització que hi està havent els últims mesos; però que es pot veure enterbolida al voltant de la situació que s’està vivint a Xipre.

Pel que fa a l’ocupació, el Banc d’Espanya assegura que la destrucció de llocs de treball es mantindrà durant tot aquest exercici, amb una possible caiguda variable del 3,8%; arribant a situar la taxa d’atur fins el 27,1%. Tot i que les expectatives són que es comenci a reduir durant el pròxim any, per acabar-se situant al voltant del 26,8%; creient que al 2014 s’iniciarà la creació neta d’ocupació. Alhora podem apreciar que la inversió empresarial també patirà un retrocés del 5%, tot i que el Banc d’Espanya considera que en la segona meitat de l’any la caiguda es podria veure moderada; degut al dinamisme de les exportacions. Ja que es creu que aquestes creixeran un 3,8%, mentre guanyaran dos punts percentuals de quota de mercat, que es basen en la recerca per part de les empreses espanyoles de nous mercats per tal de reemplaçar la pèrdua de demanda interna, més un augment de la competitivitat gràcies a la moderació salarial. D’aquesta manera, el sector exterior poc a poc anirà oferint una millor imatge conforme vagi passant els mesos i es vagin recuperant els fluxos comercials mundials.

S’espera que a finals de 2013 les rentes familiars deixin de caure i lentament es vagi recuperant l’índex de consum. Però de moment, aquest petit creixement en l’exercici en curs es basarà sobretot en el sector exterior; pel que fa a les importacions dependran de la demanda nacional.

Finalment, el Banc d’Espanya considera important acabar el procés de sanejament i reestructuració bancària abans de concloure la recuperació total de la conjuntura econòmica, i de la reactivació de la demanda de finançament bancari. Alhora exposa que l’èxit del procés contribuirà a millorar les condicions de finançament en els mercats financers de les entitats, fet que comportarà que augmenti la capacitat per concedir préstecs en unes condicions molt més assequibles. Afegint que “no es pot ignorar que l’existència de friccions en el mercat de crèdit relacionades amb les dificultats per reunir en poc temps informació puntual exhaustiva sobre la qualitat creditícia dels deutors suposa, a curt termini, un obstacle per la substitució d’uns intermediaris per uns altres”.

Banc d'Espanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *