S’inaugura el 7è European Jurists’ Forum a Barcelona

Per Isaac Meler i Pol Rubio.
Barcelona.
 

La Cerimònia Inaugural del 7è European Jurists’ Forum s’ha celebrat avui al Centre de Convencions Internacional de Barcelona amb les intervencions destacades de Pedro Yúfera, degà de l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), Joana Ortega, vicepresidenta de la Generalitat, Fernando Román, secretari de l’Estat de Justícia, Xavier Trias, alcalde de Barcelona, i Gonzalo Moliner, president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem. Destacadament, ha comptat amb la presència de S.A.R. el príncep d’Astúries i Girona, qui s’ha encarregat de la clausura.

Després de donar la benvinguda als assistents d’arreu d’Europa, tots han coincidit en qualificar aquest Fòrum com un gran èxit, no només del món jurídic català, sinó també de la ciutat de Barcelona, que aspira a posicionar-se en un lloc capdavanter dins l’Europa del sud.

Ha iniciat les ponències el degà de l’ICAB, Pedro Yúfera, explicant el recorregut seguit per aconseguir que aquesta setena edició del congrés es realitzés a Barcelona. Ha afirmat que considera que ha aconseguit un somni, més que un objectiu, que es va marcar amb la seva candidatura. ha agraït la col•laboració de l’Acadèmia de Dret d’Europa i la Universitat Autònoma de Barcelona per convertir en realitat aquest esdeveniment, i recalcat que aquest és un congrés de tots perquè hi ha hagut la implicació de tots.

Joana Ortega, amb un discurs de repàs històric on s’ha remuntat als temps del Consolat de Mar, ha presentat Barcelona com una ciutat dinàmica i europea capdavantera al Mediterrani.

Fernando Román, en comparació amb el famós somni americà, ha volgut esmentar el somni europeu, considerant que esdeveniments com aquest 7è European Jurists’ Forum són els que li donen vida. I, contextualitzant amb la crisi econòmica, ha apel·lat a la emotivitat dient que, abans que finances, hi ha persones.

La intervenció de Xavier Trias ha estat la més breu, dirigida, com a bon alcalde, a animar als assistents estrangers a conèixer Barcelona.

Seguidament, Gonzalo Moliner no ha oblidat el drama dels desnonaments en la seva ponència, així com la recerca d’un nou sistema penal europeu en base a l’espai Schengen i la criminalitat transfronterissa. Per últim, s’ha referit a una millora en la gestió d’immigració.

Amb aquesta ponència anterior a la inauguració formal a càrrec del Príncep, s’ha donat a conèixer que les conferències es dividiran en tres grans àrees temàtiques: dret privat i dels negocis (centrada en la crisi bancària, la inversió privada i la insolvència), nous horitzons del dret penal europeu, i dret públic (enfocant especialment la migració i les polítiques d’asil). En definitiva, matèries fortament vinculades amb la situació econòmica actual i la consolidació europea, la qual cosa ha estat molt elogiada per totes les personalitats que han tingut veu en la cerimònia.

Finalment ha intervingut S.A.R. el príncep d’Astúries i de Girona. Aquest s’ha dirigit també en anglès als assistents estrangers i ha conclòs amb un “moltes gràcies” en català. Però més enllà de l’anècdota idiomàtic, ha destacat la importància del Dret en la societat i que l’European Jurists’ Forum és fruit d’una profitosa interrelació entre el component teòric de les acadèmies i la pràctica dels juristes, i un esdeveniment en el qual creu que es pot arribar a importants conclusions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *