Dos germans txetxens, presumptes autors de l’atemptat de Boston

Per Álvaro Melero.
Barcelona.

 

Commoció a tot el món per l’atemptat produït per dos germans txetxens. Dilluns passat 15 abril 2013 a la marató de Boston, Massachusetts (EUA). Dos artefactes casolans amb metralla van ser camuflats en motxilles que van col·locar estratègicament els sospitosos i van ser esclatats en moments puntuals quan hi havia una concentració màxima de gent.

Els dos autors van esperar a veure l’explosió i van abandonar la zona de la massacre de manera que no resultés sospitós. però un testimoni que es trobava al costat d’un dels germans va ser la peça clau per determinar l’aspecte d’aquests per a la posterior investigació.

Obama, segons un comunicat de la Casa Blanca ha instat a continuar reunint informació d’intel·ligència per poder respondre a les preguntes que encara no han estat resoltes sobre les explosions a la meta de la marató internacional de la ciutat, que van causar 3 morts i 170 ferits.

El municipi de Watertown, als afores de Boston, va ser l’escenari final de la persecució de tots dos sospitosos després que fugissin de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) la nit anterior després d’acabar amb la vida d’un oficial de policia.

Tots dos van emprendre una fugida que va finalitzar en aquesta localitat, on els dos germans van començar un intercanvi de trets amb la policia, en un tiroteig en què va morir el major d’ells, Tamerlan, i després del qual Dzhokar es va donar a la fuga.

La parella va robar llavors un cotxe i es va portar al conductor segrestat durant una mitja hora fins deixar-lo en una gasolinera, segons el relat dels agents. La policia va seguir llavors els sospitosos fins Watertown, una petita localitat residencial a uns 14 quilòmetres de Boston. Allà, en un violent enfrontament, els agents i els sospitosos van intercanviar múltiples trets. Els perseguits fins i tot van llançar explosius.

Els agents van aconseguir acorralar un dels homes, que durant l’operació va ser ferit i traslladat a un hospital, on va morir. El segon va escapar. Els sospitosos de Boston serien dos germans d’origen txetxè i tots dos amb residència legal a EUA, almenys durant l’últim any, segons fonts policials citades. Alguns informadors creuen que aquests dos joves van poder haver rebut formació militar prèvia a la seva arribada al país.

D’acord amb els successos ocorreguts i la legislació antiterrorista dels Estats Units podem enfocar els fets de diferents maneres.

en primer lloc la Secció 401sobre la deportació de terrorista estrangers. d’acord amb aquesta secció, podria plantejar-se la situació de deportació del sospitós febrer que va mantenir a la policia en escac.

Per altra banda la secció 704 de la mateixa legislació, podria donar lloc a qüestionar si el delicte comès transcendeix de fronteres nacionals. Els delictes inclouen els actes que tenen lloc als Estats Units, quan almenys algun aspecte dels quals hagi tingut lloc fora dels Estats Units, com ara les activitats d’un grup terrorista estranger que conspira a l’estranger per cometre assassinats en sòl nord-americà.

Caldrà esperar al procediment americà en cas de que el sospitós 2 es mantingui en condicions per declarar i  si procedís, sotmetre’l a un judici just i d’acord amb els fets produïts.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *