Els errors judicials i les seves conseqüències

Per Álvaro Comajuan
Barcelona

La justícia suposa un dels estaments més importants de la societat, i és essencial per transmetre confiança als ciutadans sobre el compliment efectiu de les lleis. És per aquest motiu pel qual certs errors judicials sacsegen a la població d’una forma molt important, doncs donen l’aparença d’un mal funcionament de l’Estat en general.

Fa uns dies es donava a conèixer la indemnització de 650000€ a un home de nacionalitat marroquina que havia estat condemnat a 13 anys de presó per violació. Tant l’Audiència d’Almeria com el TS van donar per bona com a única prova el testimoni de la víctima per la condemna.

Cinc anys després de la violació per la que va ser sentenciat, la falsa víctima va assegurar a la policia que havia mentit, fet pel qual va ser condemnada per fals testimoni. Però fins que això va succeir, el condemnat per uns fets que no va realitzar va passar 8 anys i 11 mesos a presó, període dins del qual va protagonitzar diverses vagues de fam per protestar per la seva situació. El marroquí va demanar 10 milions d’euros, però la Sala del Contenciós de l’Audiència Nacional li ha concedit 630.000€.

Aquest recorda al pitjor error judicial de la història d’Espanya, el cas Wanninkhof, pel qual també es va condemnar a una dona, Dolores Vázquez, per l’assassinat de Rocío Wanninkhof, per part d’un jurat popular. En aquest cas, va ser l’opinió pública i la pena de banqueta la que més dolor va causar a la condemnada, doncs el cas va tenir una repercussió mediàtica amplíssima.

Anys després, Dolores Vázquez ha parlat davant d’un grup de juristes del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals, i ha denunciat que no ha estat indemnitzada pels 17 mesos que va passar en presó i que encara avui es veu assenyalada pel carrer, per un crim que mai va cometre.

Dolores Vázquez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *