Dictada la sentència del cas Puerto

Per Álvaro Comajuan
Barcelona

Per fi acaba un dels processos judicials més esperats de l’any, i tot i així la sensació imperant és de decepció. Decepció de nou amb el sistema judicial perquè el que totes les parts han considerat un enorme cas de dopatge, que posava en joc la imatge d’Espanya com a potència esportiva.

Encara i així, la irretroactivitat de les lleis penals ha impedit castigar als acusats de la forma que s’hagués volgut, doncs quan es van cometre els actes objecte de judici, l’actual legislació antidopatge encara no estava en vigor.

Com a conseqüència d’aquesta falta de vista legislativa, Eufemiano Fuentes ha estat condemnat a un any de presó per un delicte contra la salut pública (condemna la execució de la qual serà suspesa) i quatre d’inhabilitació per exercir la medicina esportiva; i Ignacio Labarta a quatre mesos de presó i d’inhabilitació com a entrenador esportiu.

Ara bé, el cas no es quedava únicament amb les acusacions formals, sinó que tenia un fons important: el d’investigar, més enllà del procés, de qui eren les bosses de sang que es van incautar. Els acusats van amenaçar amb tirar de la manta i desvelar les identitats dels propietaris d’aquella sang, cosa que va aixecar una gran polèmica. Per evitar-ho, la jutgessa ha dictaminat la seva destrucció un cop la sentència sigui ferma.

Per tant, estem davant d’una sentència històrica, doncs encara que les condemnes hagin estan lleus, són les primeres a Espanya contra persones que hagin participat en processos de dopatge d’esportistes professionals.

Eufemiano Fuentes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *