El CE denuncia els maltractaments a comissaries i presons espanyoles

Per Imma Domènech
Sabadell

Després de varies dècades en que aquesta informació era latent, el CPT ha denunciat l’existència “d’al·legacions creïbles i consistents” envers els maltractaments dels detinguts que es troben incomunicats a mans de la Guàrdia Civil, la majoria d’ells al ser sospitosos de delictes de terrorisme. Reiterant que continua sense solucionar-se aquest greu problema. Aquestes conclusions s’hi ha arribat després que al 2011 realitzessin visites a diverses presons, del 30 maig al 13 de juny, comissaries i centres d’internament per estrangers a Espanya; a partir de les quals s’ha realitzat una sèrie de peticions i recomanacions al govern espanyol per tal d’intentar acabar amb els tractes inhumans i degradants.  Així doncs, es demana que es faci una investigació a fons, i de manera independent i totalment objectiva, sobre els mètodes usats en els interrogatoris, al considerar-se que moltes vegades es realitzen al marge de la llei.

Alhora des del Consell creuen que seria important establir un codi de conducta en els interrogatoris, prohibint de manera estricta que es puguin embenar els ulls o tapar la cara de les persones que es troben sota custodia policia, així com ampliar les gravacions per tal de prevenir els maltractaments. Ja que durant la visita a Espanya, els membres de la delegació del CPT van trobar bats de beisbol a les sales d’interrogatori a les comissaries de Càdis i Madrid (Puente de Vallecas i Moratalaz). A més, reiteren la recomanació que tots els detinguts en règim d’incomunicació puguin tenir accés a un advocat des del primer moment. A part del tracte degradant que reben els detinguts, també s’han denunciat les condicions higièniques de les cel·les, ja que no són les adequades perquè per exemple les mantes només es renten un cop a la setmana com a molt. A part de la higiene, tampoc hi ha bona ubicació ni ventilació, i fins i tot, s’ha arribat a racionar els gots d’aigua als reclusos.

Davant de les recomanacions fetes pel Consell d’Europa i el CPT, el govern obvia totalment la denuncia d’al·legacions creïbles i consistents, només se centra en dir que la seva legislació ja penalitza la tortura. Tampoc vol realitzar una investigació a fons, ja que creu que aquesta ja és feina de la Justícia, i exposa que ja ho està fent de manera correcta i eficient; a més, segons l’executiu la creació d’un òrgan específic “resultaria difícilment compatible no només amb la missió dels òrgans judicials, sinó que també podria afectar a l’operativitat i capacitat dels agents”.

A nivell de Catalunya cal remarcar que al 2011 es va fer un seguiment de les comissaries de les Corts de Barcelona, Granollers, Badalona i l’Hospitalet, i el resultat és que els Mossos en certs casos no investiguen els casos com caldria. Des de la Comissió es demana que els mossos portin una identificació que sigui visible, i alhora es fa referència a la utilització de pilotes de goma, alertant que aquestes només les haurien d’usar quan fos necessari i només en mans de policies formats i seleccionats, posteriorment després d’haver superat un reconeixement mèdic. Si tenim en compte el nivell de les instal·lacions, es critica realment la massificació de la presó Model de Barcelona, i es demana que la Generalitat investigui la mort d’un pres el mes de setembre de 2011 que va ser lligat el llit, i el més greu és que això no és una mesura aïllada dins d’aquest centre penitenciari. Però sobretot l’avís va dirigit als funcionari de la Sisena Galeria d’aquesta presó, ja que alguns no tenen clar que “qualsevol forma de maltractament és inacceptable i comporta sancions”.

És evident que de cap manera es pot admetre  els cops al cap i als testicles, interrogar als detinguts amb els ulls embenats, obligar-los a realitzar exercicis físics extenuants, amenaçar-los, etc. Òbviament no és normal ni és justificable. De cap manera es pot admetre aquestes pràctiques per part dels agents policials, son actuacions pròpies d’un règim dictatorial. I és per això, que els centres de detenció de la Comissió Europa dóna èmfasis als maltractes que s’estan produint a les presons, comissaries i centres d’internament a Espanya i Catalunya. Tot i que també cal remarcar que no es tracta d’una pràctica habitual, només faltaria.

A on es troba el límit de la policia en les detencions i empresonaments dels detinguts? Cal recordar que tot i que aquestes persones hagin actuat fora de la llei, també son persones com tothom i es mereixen que se’ls hi respectin els seus drets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *