Urdangarín i Qatar

Per Álvaro Melero.
Barcelona.

Recentment s’ha tornat a parlar del “cas Nóos” degut a la polèmica situació del viatge d’Urdangarín. Es va plantejar que el protagonista s’anés a Qatar sota un contracte d’entrenador de handbol i probablement acompanyat de la seva dona. Es va proposar la retirada del passaport d’aquest per evitar que se n’anés, ja que hi havia un procés obert del qual està imputat. Però, actualment s’ha afirmat que aquest viatge no es realitzarà segons informen fonts qataris.

La Federació d’Handbol de Qatar ha afirmat que “per ara no hi ha cap pla” per contractar a l’ex jugador espanyol Iñaki Urdangarín causa de la falta de places lliures a l’equip tècnic que dirigeix ​​el també espanyol Valero Rivera.

“No hi ha necessitat” de contractar Urdangarín, va destacar l’encarregat de relacions internacionals de la federació, Ibrahim al Shahud, que ha agregat que Rivera ha començat a treballar com a seleccionador a Qatar i ja compta amb dos ajudants.

Fonts pròximes a Urdangarín havien assenyalat que l’exjugador d’handbol del FC Barcelona esperava signar un contracte de dos anys amb la Federació d’Handbol de Qatar per integrar l’equip de Rivera i promocionar aquest esport a l’emirat.

El fet que l’exjugador del Barcelona i de la selecció espanyola no tingui carnet d’entrenador s’havia citat també en diversos mitjans espanyols com un obstacle per a la seva incorporació al quadre tècnic de Qatar.

La situació d’Urdangarín com a imputat en l’anomenat ‘cas Nóos’, que investiga el desviament de més de 6 milions d’euros de fons públics a l’institut d’aquest nom que va presidir diversos anys, no li impedeix viatjar i viure a l’estranger, tot i que tindrà de tornar a Espanya per a un possible judici.

Un altre dada important, el fet que el jutge del ‘cas Nóos’, José Castro, va acordar el passat 2 de maig desestimar la petició de retirar el passaport a Iñaki Urdangarín, com havia sol·licitat l’acusació popular. A més, aquest país no té conveni d’extradició amb Espanya.

Qatar no ha subscrit amb Espanya cap conveni bilateral en matèria d’extradició, encara que sí ha signat dos convenis multilaterals de l’Organització de Nacions Unides (ONU) sobre corrupció i delinqüència organitzada transnacional que contenen previsions sobre lliurament reclamats i assistència jurídic penal.

Per un altre banda, cal dir que el plantejament de l’acusació popular sobre la retirada del passaport a Urdangarin seria una possible solució per tal d’evitar cap problemàtica d’acord amb el procediment. La retirada del passaport de manera temporal per part de l’instructor d’un procediment sancionador és una de les mesures cautelars que es poden adoptar en aquest tipus de procediments. La mesura durarà fins que es resolgui el procediment, ja sigui amb la imposició d’una multa, una expulsió o l’arxiu del mateix.

Caldrà esperar a les cartes que es barregen per saber si finalment se’n va a Qatar, si hi ha retirada de passaport en un futur no llunyà i com acaba el procediment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *