Els Procuradors dels Tribunals assumiran noves competències professionals

Col·legi de Procuradors de Barcelona.
Barcelona.
 

Els Procuradors dels Tribunals assumiran noves competències professionals, amb funcions similars a les que desenvolupen altres operadors jurídics semblants als procuradors en l’àmbit europeu, per tal d’agilitzar l’Administració de Justícia. Aquestes noves funcions, centrades en tots els actes de comunicació i en determinats actes d’execució i de cooperació i auxili, reforçaran el paper dels procuradors com a servidors públics de la justícia. Així ho ha donat a conèixer el degà del Col·legi, Ignacio López, acompanyat de Ramon Daví, vicedegà, i de Montse Montal, vocal de comunicació de la Junta de Govern, en una trobada organitzada aquest matí a la seu de la institució.

En aquest acte, el degà també ha remarcat el canvi que s’està produint en la percepció de la justícia. Segons López, el ciutadà ja no percep la justícia únicament com un poder, sinó també com un servei i la seva ineficiència suposa la vulneració d’un dret fonamental com és el de la tutela judicial efectiva.

Peu de foto: Ramon Daví, vicedegà; Ignacio López, degà i Montse Montal, vocal de comunciació de la Junta de Govern del Col·legi de Procuradors.

Les noves competències amb què es pretén reforçar els procuradors s’inclouran a l’Avantprojecte de Llei de reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil (LEC). Per assegurar l’eficàcia de la seva intervenció en les noves funcions, la Llei els conferirà la condició d’agents de l’autoritat quan expressament siguin comissionats per a la realització dels actes de comunicació (emplaçaments, notificacions…), sempre sota les directrius del secretari judicial i sotmesos a control del Tribunal.

L’Avantprojecte de Llei pretén millorar les opcions dels litigants i ho farà potenciant la tasca dels Procuradors dels Tribunals, que, mitjançant el desenvolupament de les seves funcions de col·laboració i auxili amb l’Administració de Justícia, podrien agilitzar els tràmits processals i dotar de major eficàcia el procediment.

Sense increment de costos per a l’Administracio de Justícia
Amb el futur Avantprojecte de la LEC, s’aconseguiria una significativa millora de les opcions amb què compta el ciutadà quan acudeix als tribunals per un acte de comunicació, ja que aquest podria triar lliurement entre acollir-se a un funcionari de l’Administració de Justícia o contractar un procurador. Aquesta dualitat del sistema no incrementaria els costos de l’Administració de Justícia, ja que seria el ciutadà qui assumiria la despesa en la contractació del procurador. En cas que els ciutadans no formulessin la seva elecció, la Llei entendria que els actes de comunicació es practicarien pels funcionaris del cos d’auxili judicial. També es preveu que la part pugui canviar de criteri durant la tramitació d’un procediment, sempre que al·legui una causa justa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *