Veto al terme “País Valencià”

Per Imma Domènech
Sabadell

Aquesta iniciativa ha estat promoguda pel diputat Rafael Maluenda, el qual ha exposat que amb aquesta normativa s’evitarà que “altres institucions com la Generalitat pugui atacar les nostres senyes d’identitat” en relació a la declaració institucional aprovada el 29 de juny de 2012 pel consistori barceloní en defensa de la unitat de la llengua. El diputat popular afirma que “som la Comunitat Valenciana, el nostre himne és el del mestre Serrano, la nostra llengua és el valencià i la nostra bandera és la formada per quatre franges roges sobre fons groc, coronades sobre la franja blava”.

Rafael Maluenda ha acusat a l’oposició, els quals normalment usen el terme País Valencià en les seves intervencions, d’intentar englobar a tots els valencians en un projecte fantasmagòric de país que ni existeix ni és el desitjat, referint-se als Països Catalans. Mentre feia el discurs elaborat al voltant d’un possible tripartit a la Generalitat Valenciana posteriorment a les eleccions de 2015, el diputat popular s’ha atrevit a comparar el concepte de Països Catalans amb el nazisme, afirmant que: “Clar si som països doncs podem formar part d’ells; i si, a més, parlem català com diuen, doncs com deia Hitler: si a Àustria parlen alemany, doncs vegem, això és el que vostès defenen”. A més, les Noves Generacions estan promovent una campanya anomenada Les coses pel seu nom que busca impulsar el respecte envers els signes identitaris de l’Estatut d’Autonomia i que es desterri el terme País Valencià d’aquells municipis que encara el conserven.

Aquesta actuació del Partit Popular ha estat promoguda perquè segons el partit ja no poden aguantar més la situació que s’està vivint en aquest moment, al creure que contínuament s’estan violant els drets del poble valencià. En canvi, per l’oposició és un moviment molt clar per poder distreure l’atenció del que són els problemes “reals” dels valencians, com per exemple el 27% d’atur. Ja que tal i com va afirmar el socialista Rafael Rubio no es pot plantejar una iniciativa d’aquestes característiques mentre la Comunitat Valenciana té 720.000 persones sense feina; afegint altres fets com que la llei de dependència és quasi bé inexistent, o les  llargues llistes d’espera als hospitals, o bé els grans deutes que acumula la Generalitat Valenciana.

 El diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, ha estat l’encarregat de defensar l’esmena del seu grup i li ha preguntat directament a Maluenda, quanta gent menjaria a partir d’aquesta proposta; deixant clar quin era el posicionament del seu partit polític. Compromís està a favor de la lliure denominació del territori acceptant indistintament l’ús de qualsevol de les tres nomenclatures que es recullen en l’Estatut: Regne de València, País Valencià i Comunitat Valenciana. A més a més, Pañella s’ha encarregat de fer un repàs històric sobre l’ús del terme País Valencià, documentant-se en l’obra Vida de Fra Agustín Antonio Pascual, redactada per Agustin Bella; insistint en que tot i les intencions de censura provinents del PP “en el segle XXI es continuarà utilitzant el terme, s’aprove el que s’aprove hui perquè no es pot prohibir el que la gent vol i reclama. El País Valencià ha d’existir, existeix i existirà”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *