El jutge del cas Blesa, sota sospita

Per Alvaro Comajuan
Barcelona

De nou un superjutge, de nou una detenció d’un banquer i de nou notícies d’inhabilitar al jutge que ha orquestrat tot aquest procés. La història es repeteix, però no del mode que la majoria de la població pot pensar.

Fa uns dies, Elpidio José Silva Pacheco, jutge que porta la instrucció del procés judicial que té imputat a l’expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, per delicte societari, va ordenar l’ingrés d’aquest en presó provisional eludible sota fiança de 2,5 milions d’euros. Aquesta ordre de presó va suposar la primera entrada d’un banquer a aquesta en 20 anys, i va dictar rodejada d’una gran polèmica, doncs la Fiscalia no hi estava d’acord, i de fet va demanar l’arxiu del cas per falta de proves.

Però més enllà d’aquests fets, els diaris han tret a la llum les ombres d’un magistrat que poc menys es pot qualificar de polèmic: va ser sancionat al 1994 per desatendre el seu òrgan jurisdiccional, una falta molt greu, i al 2009 per incompliment o desatenció als requeriments dels seus superiors i obstaculització de les seves funcions inspectores, tot i que aquesta falta havia prescrit. Es més, al 2008 va intentar ésser incapacitat pel Consell, perquè aquest entenia que no estava en condicions de seguir exercint com a jutge, encara que el servei mèdic va dictaminar en contra.

Per si fos poc, el CGPJ li va obrir a l’abril un nou expedient disciplinari per dues faltes molt greus (per un retard injustificat en la tramitació dels procediments i per falta de motivació de les resolucions) i una greu (desconsideració cap als funcionaris del seu jutjat), que de confirmar-se suposarien una nova suspensió, un trasllat o fins i tot la seva separació definitiva de la carrera judicial.

Aquesta és la situació actual d’un nou jutge rodejat per la polèmica, tant en el cas Blesa com fora d’ell, que s’haurà d’enfrontar en els pròxims dies tant als atacs de qui no hi estan d’acord amb el procés contra l’expresident de Caja Madrid com a les actuacions del Consell General del Poder Judicial, que volen finalitzar amb el seu qüestionable treball.

El jutge Elpidio José Silva Pacheco

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *