La Universitat Complutense de Madrid no rescata els alumnes morosos

Per Anna Jiménez
Barcelona

La tan sonada crisi ja fa temps que ha arribat a tot arreu. L’educació universitària no se n’ha escapat. Ho saben bé els alumnes de la Universitat Complutense de Madrid, Campus d’Excel·lència Internacional. Aproximadament, uns 3.100 a 3.500 estudiants han estat expulsats de dita universitat per no pagar la matrícula dels seus estudis. Sense previ avís se’ls va tancar l’accés a la intranet– espai on tenen accés a les seves assignatures, al seu correu, al calendari de classes i exàmens…- tot i que dies després, el 17 de maig, per a ser exactes, la Direcció de Comunicació de la universitat va emetre una nota informativa dels fets. En ella llegim que La Universidad Complutense de Madrid (UCM) informa que se había procedido a la anulación de la matrícula del curso 2012-13 de los alumnos que no habían abonado la totalidad de la misma. […] Los estudiantes tienen hasta el día 30 de mayo para regularizar el abono de los pagos pendientes […].

Els estudiants es van mobilitzar com a senyal de protesta pels fets arribant a tancar-se a l’edifici del rectorat el passat dijous. Demanaven que els hi prorroguessin el termini límit per a abonar el que queda pendent de la matrícula – oficialment, el 30 de maig- fins al mes de setembre, i mentrestant, constar com a estudiants a tots els efectes, això és, demanen que puguin realitzar els seus exàmens amb normalitat.

Fruit de negociacions, el 21 de maig es va emetre una nova nota informativa mitjançant la qual s’anunciava que es reactivaven les matrícules i es passava a reconèixer la possibilitat de pagar el mes de setembre, tal i com pretenien.  A més, se’ls ha ofert la possibilitat de sol·licitar des del 27 de maig al 7 de juny el fraccionament en dos o quatre cops del que resta pendent de pagament a través de l’aplicació web de la pròpia universitat.

Però i si no han pagat arribat el mes setembre? Hauran d’abandonar els estudis perquè no tindran la matrícula oberta. I si més endavant volen tornar a les aules hauran d’abonar fins a més del doble del preu en concepte de segona matrícula.

Tot i que han aconseguit l’objectiu que inicialment es proposaven, -posposar el dia límit per abonar el què queda pendant de matrícula- uns 50 alumnes continuen tancats al rectorat doncs demanen que el campus ofereixi un sistema de beques fins a cobrir la quantia minvada per les beques ofertes pel Ministeri d’Educació. Al seu dia, el rector de la Universitat va dir que destinaria un milió d’euros per a finançar un sistema de beques, però molt probablement aquesta proposta quedi en res perquè si reclamen els diners de les matrícules difícilment al mateix temps sufragaran aquestes diners que reclamen mitjançant beques.

Recordem que enguany hi ha hagut una pujada històrica de taxes universitàries. A Madrid, en concret, s’han incrementat un 38%, i això, juntament amb la dificultat cada cop més creixent per a obtenir beques, ha portat a què molts alumnes no puguin continuar amb els seus estudis. La pujada de les taxes, però, no és suficient per sanejar les arques de la Universitat Complutense de Madrid, doncs es preveu que “gràcies” a aquestes es recaptin com a màxim l23 milions d’euros, xifra insuficient, perquè el centre deu un total de 142.

El rector de la Universitat des de 2011, José Carrillo Menéndez,  ja s’ha pronunciat i ha dit que no es rescataran els alumnes que no van pagar la matrícula doncs no poden renunciar a cobrar el deute, i passa la patata calenta al Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i a la Comunitat de Madrid en les dues notes informatives emeses per la universitat. La vicerectora ha dit al respecte que “el que no pot assumir la universitat és tot el problema de la crisi”.

Façana del rectorat de la UCM (Font: eldiario.es)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *