Baix preu de les begudes al Congrés

Per Imma Domènech
Sabadell

Segons les fonts de la Presidència del Congrés sota cap concepte es tracta d’una subvenció encarada a les begudes alcohòliques sinó que el que es busca potenciar és el manteniment de seixanta llocs de feina de l’empresa, el grup Arturo Cantoblanco,  que està al càrrec de les instal·lacions del Congrés, el contracte de la qual va sortir la setmana passada a concurs per un import de 2,18 milions d’euros pels dos pròxims exercicis. Aquesta resposta ha hagut de sortir ràpidament, després que tant IU com ERC hagin presentat un escrit a la Mesa en contra del baix preu de les begudes alcohòliques que es poden consumir a les cafeteries, ja que entenen que no és justificable sota cap concepte. Tenint en compte que és molt difícil anar a fer una copa per Madrid i que el seu cost no s’enfili més enllà dels vuit euros, el que aquestes dues agrupacions polítiques veuen inversemblant és que en el Congrés, per exemple prendre un gin-tonic només tingui un cost de 3.45€ tant pels polítics com pels seus convidats.

Aquest gran debat també es va suscitar a Galícia, a on des de l’any 2007 es va eradicar per via reglamentaria les begudes d’alta graduació en els serveis de restauració del Parlament de Galícia. Tot va venir precedit per una discussió política quan es va fer un menjador VIP als començaments de l’austeritat, que cada cop trobem més implantada. En canvi, aquest no és el cas del Congrés; ja que el seu servei de restauració comptarà amb serveis molt variats: més d’un centenar de productes, tots ells a un preu molt raonable; una gran bodega a preus més competitius que els dels establiments madrilenys amb diverses tipologies de vodka, ron, cava, xampany, etc. Però aquests preus tan baixos no només es produeixen en els combinats de begudes alcohòliques, sinó que també hi ha una rebaixa realment important amb els esmorzars. Podem veure que per exemple, en el menú d’esmorzar es pot prendre aquest àpat per només 0,95€ incloent cafè o infusió, més quatre xurros, croissants o torrades.

Però sembla ser que aquest debat no només s’ha generat a Madrid, a Ourense també hi ha una gran polèmica entorn de les begudes alcohòliques. L’estabilitat del govern local d’Ourense s’ha vist afectada aquests últims dies ja que es pagava amb diners públics totes les begudes alcohòliques d’alta graduació que eren consumides pels seus dirigents. Com a Madrid, el cas encara continua generant debats, declaracions, pressions i controvèrsies.

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Alfred Bosch, ha criticat obertament que les begudes amb una alta graduació tinguin un “cost estipulat i protegit”, recordant que al Parlament no es permet la venda de destil·lats. “No veiem perquè si es fa al Parlament, no es pot fer aquí”, va dir en els passadissos del Congrés. En la mateixa línia han actuat tant UPyD com IU al proposar que totes les begudes alcohòliques s’excloguin d’aquesta llista de preus reduïts. Rosa Díez, líder de Unión Progreso y Democracia va argumentar que “hem de veure com esmenar aquesta partida per tal que l’alcohol no tingui ni un cèntim de subvenció”.  I en el mateix sentit, Ricardo Sixto, portaveu de la direcció d’Izquierda Unida ha admès que les begudes alcohòliques al Congrés tenen “preus de festa popular”.

Aquesta notícia també ha tingut ressò en els xarxes socials, entre elles twitter, on els diferents usuaris ràpidament es van posicionar en contra del llistat de preus dels centres de restauració del Congrés, sobretot tenint en compte el moment social i econòmic en que el país es troba submergit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *