“Estem lluitant per un examen més objectiu i útil”

Per Andreu Marín.
Traduït per Irene Belanche.

Entrevista a Alejandro Soto Carbajal, President del Consell Nacional d’Estudiants de Dret.
 

¿S’exclourà l’examen d’Estat tal i com preveu l’avantprojecte de la Llei de Serveis Professionals?

En relació a l’examen d’accés a la advocacia, el Ministeri de Justícia ens ha assegurat la permanència de la prova en el nou sistema d’accés a l’exercici de la professió, d’acord amb els estàndards europeus, i de conformitat amb la normativa aplicable, la tantes vegades reformada Llei 34/2006, de 30 d’octubre. En aquest sentit, el Ministeri de Justícia ens ha traslladat la seva voluntat de col·laborar amb el Consell Nacional d’Estudiants de Dret, a fi de poder garantir la consecució d’una prova objectiva a nivell nacional que satisfaci els fins per als quals va ser concebuda, sense arribar a suposar, en cap cas, un filtre o un obstacle addicional que dificulti l’accés als col·legis professionals als futurs advocats. Queda descartada, per tant, la suposada eliminació que preveia el contingut de l’esborrany de l’Avantprojecte de Llei de Serveis Professionals, i, com dic, no és una qüestió que estigui sobre la taula en aquests moments. Hi haurà examen d’accés a l’advocacia, encara que intentarem que sigui el més objectiu i útil possible per qui es proposi superar-lo.

Si es du a terme l’examen, se seguirà l’estructura de l’esborrany publicat a la web del Ministeri?

Quant a l’estructura de l’examen d’accés, és un assumpte sobre el qual estem actualment treballant al si de l’associació que presideixo, i en tot cas el subsecretari de Justícia s’ha compromès a estudiar detingudament i prendre en consideració de manera real la proposta que li fem arribar, per tal de poder posteriorment demanar les opinions de la resta d’agents del procediment (CGAE, Col·legis Professionals, etc.). Des del Consell Nacional d’Estudiants de Dret, a finals del mes de juny tornarem a tenir una reunió amb el Ministeri de Justícia per tal de fer-los arribar el document i explicar-los detalladament la nostra proposta, de la qual donarem compte davant els mitjans de comunicació interessats quant ens sigui possible.

 Quines són les intencions del Ministeri i quines són les propostes realitzades per CONEDE?

La intenció del Ministeri de Justícia és de col·laborar amb el Consell Nacional d’Estudiants de Dret per tal d’aconseguir una prova, la regulació de la qual s’aconsegueixi de la forma més consensuada possible. Les relacions entre l’òrgan i l’associació que representa els estudiants de dret d’Espanya són, al meu parer, i com no podia ser d’una altra manera, extraordinàriament positives. Treballarem conjuntament, i ho farem amb l’objectiu de satisfer els interessos del conjunt dels estudiants de dret del nostre país, d’acord amb el que entenem que resulta més favorable per al nostre desenvolupament professional i futura inserció en un mercat de treball ampli, global, competitiu  i, afortunadament, cada dia més especialitzat.

Hi ha garantit un sistema de beques per a aquells que no puguin fer front al cost d’aquest Màster?

Respecte al sistema de beques per als que no es puguin permetre la matrícula pel màster d’accés a l’advocacia, com sabràs es tracta d’un assumpte que competeix directament a les universitats, si bé és cert que des del Consell Nacional d’Estudiants de Dret ja portem molt temps insistint en la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats i els principis fonamentals d’accés a l’educació i al mercat de treball. Afortunadament, són moltes les universitats que a poc a poc van implementant programes de beques destinades a sufragar part o la totalitat de l’import de la matrícula del màster, si bé és cert que en l’actual conjuntura econòmica, i considerant la profunda crisi del sistema universitari i les dificultats pressupostàries per les que travessen les nostres universitats, és una qüestió sobre la qual encara ens queda molt camí per recórrer.

Voldries afegir alguna cosa per als estudiants de Dret que t’estaran llegint?

Sí, voldria afegir que des del Consell Nacional d’Estudiants de Dret seguirem treballant per la millora del sistema universitari i, especialment ara, sobre la regulació de la normativa i les modificacions del que es convertirà, de ben segur, en la prova nacional més concorreguda i transcendent d’accés a l’exercici de la professió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *