Oriol Rusca, el triomf d’un canvi serè

Per Alexander Salvador i Andreu Marín.
Barcelona.
 

Nerviosisme, enrenou i inquietud són les paraules adequades per descriure l’estat d’innombrables advocats i periodistes jurídics que romanien atents a l’escrutini que es realitzava ahir a les 22 hores a la immensa sala d’actes del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Durant el matí, van començar a sonar amb força les opcions de Lluís Sales i Oriol Rusca com a possibles guanyadors, no obstant això, a principis de la tarda sota l’auspici d’una postura polititzada, els altres candidats van començar a albirar que efectivament es tractava d’una carrera a tres bandes on també caldria tenir en compte al candidat Jordi Domingo.

Font: Dept. Comunicació ICAB

Amb una baixa participació, que amb prou feines rondava el 18%, es procedia al tancament de les urnes a les 21 hores, donant lloc al posterior recompte de vots.

Una dada ínfima i escruixidora de participació que hauria de sumir en la més profunda reflexió al ICAB i a tots els candidats que han pres part en aquesta carrera electoral.

Durant la primera hora de l’escrutini, es complien els pronòstics i es postulaven tres clars favorits a liderar “la casa dels advocats” barcelonins: Oriol Rusca, Lluís Sales i Jordi Domingo.

Tal com hem anat apuntat en aquest diari i, com va quedar exemplificat ahir durant l’escrutini, aquestes eleccions van ser sempre una carrera a tres bandes. (Veure Eleccions ICAB: Anàlisi de les estratègies de comunicació online de les campanyes)

Fins a meitat de l’escrutini, Oriol Rusca va mantenir un moderat avantatge enfront de Lluís Sales i Jordi Domingo, però finalment, a partir del 60% de vots escrutats, la balança començava a inclinar-se a favor d’un Oriol Rusca que anava llançat cap a la victòria.

A partir d’aquest moment, la desil·lusió regnava i feia acte de presència en els altres dos candidats que veien cada vegada més difícil aconseguir la victòria final. Passada la mitjanit, amb un 99% escrutat, es va declarar entre aplaudiments, vítores i felicitacions a Oriol Rusca com a nou Degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

D’altra banda, Lluís Sales es va quedar a les portes de ser el successor de Pedro L. Yúfera, amb 1.840 vots, no obstant això, Sales va ser el primer de la resta de candidats a apropar-se a Rusca i desitjar-li la seva enhorabona i tot el seu suport en el càrrec que ara exerciria.

Sense cap dubte, tots els advocats de la Ciutat Comtal poden estar satisfets amb aquesta victòria, atès que entre els 3 favorits a liderar el ICAB, va sortir victoriós un dels quals encapçalava una candidatura seriosa i compromesa amb la gestió del Col·legi.

És de justícia reconèixer que tant Oriol Rusca com el seu equip no ho han tingut gens fàcil en aquesta marxa. Han hagut d’enfrentar-se amb la fortalesa i el bon fer de la candidatura continuista de Sales i a més, obrir-se camí com a oposició en una lluita contra una candidatura personalista i amb una forta aposta per defensar interessos polítics enfront dels propis de la professió, com la de Domingo.

Enfront de guerres de calat polític com les de Domingo o el candidat Segura, Rusca ha sabut modelar el seu discurs d’oposició presentant el seu assossec, rigor i professionalitat com a millor aval. A més, ha sabut aportar un nou toc d’originalitat a la campanya 2.0 amb vídeos on ressaltava la qualitat humana i professional de tot el seu equip. Sens dubte, un gest que ha estat ben rebut per part de la crítica, els electors i els mitjans acreditats que han seguit l’esdevenir de la campanya.

Gràcies a la victòria d’ahir, la “casa dels advocats” barcelonins seguirà sent dels advocats, i no d’interessos o projectes polítics/personals compromesos amb el programa d’un o un altre partit o associació.

No obstant això, el mandat no serà un camí de roses posat que haurà de fer front a diversos desafiaments, a manera d’exemple, la pujada de taxes judicials, les quotes col·legials, els problemes relacionats amb el torn d’ofici o la presència social del Col·legi en el complex entramat polític-social en el qual es troba Catalunya.

Des de la Directiva d’El Jurista, volem felicitar a Oriol Rusca per la seva victòria d’ahir i també per l’excel·lent treball que tant l’advocat penalista com Lluís Sales, han realitzat en la campanya 2.0.

I desitjar al nou Degà del ICAB la millor de les sorts per afrontar un mandat que vindrà marcat per grans reptes i problemàtiques als quals donar resposta després de l’incontestable suport que va rebre ahir en les urnes.

Font: Suport Films S.L.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *