Experts juristes analitzen el règim actual de l’arbitratge a Espanya

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona va acollir ahir la presentació del llibre “El arbitraje: nueva regulación y práctica arbitral”, una monografia que compta amb la participació de setze especialistes procedents de l’advocacia, el notariat, els registres, la judicatura i la universitat.

En la monografia s’examinen, entre d’altres aspectes, els avantatges de l’arbitratge, la condició de jurista de l’àrbitre o el paper de les institucions arbitrals, així com l’arbitratge d’equitat, l’arbitratge internacional, l’arbitratge societari, la compatibilitat de l’arbitratge amb el concurs de creditors o l’arbitratge en l’Administració. Entre els aspectes que inclou aquesta obra també destaquen l’anàlisi del laude arbitral, els seus efectes registrals i la seva anul·lació, així com qüestions processals de l’arbitratge i les noves competències dels òrgans judicials.

Pedro L. Yúfera Sales, degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, va ser l’encarregat d’inaugurar l’acte de presentació. Yúfera, durant el mandat del qual s’ha impulsat la Comissió d’arbitratge, ha considerat que és “fonamental que els advocats coneguin el funcionament de l’arbitratge i sàpiguen quins valors afegits aporta respecte del procediment ordinari  -entre  d’altres que la resolució del conflicte s’ha de realitzar en sis mesos- d’aquesta manera podran recomanar-ho als seus clients“. I ha afegit: “obres com la presentada avui al Col·legi d’Advocats de Barcelona són bàsiques per al coneixement de l’arbitratge”. Cal recordar que Yúfera per tal de promoure l’arbitratge va impulsar, l’octubre passat, entre d’altres accions, l’organització a Barcelona del primer congrés internacional sobre aquesta matèria, titulat ‘Arbitration: back to the future’, sobre el qual s’està preparant una segona edició.

Seguidament, Josep-Delfí Guàrdia, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya ha destacat que “l’Acadèmia se sent molt orgullosa de la participació en el llibre de quatre dels seus membres de número i de l’enfocament, alhora teòric i instrumental, amb el qual s’afronta una matèria tan important”. S’obre l’obra ha ressaltat que es tracta d’un llibre magnífic per la vàlua dels juristes que hi han col·laborat i per l’encertada síntesi entre un rigorós plantejament acadèmic i una molt oportuna visió pràctica del tema de l’arbitratge, una de les institucions cridades a tenir un paper cada vegada més important en la resolució de conflictes entre els particulars”. 

Per la seva banda, Jesús de Alfonso, president del Tribunal Arbitral de Barcelona i un dels autors del llibre, es va centrar en destacar “la contribució del llibre a la promoció de la cultura arbitral en l’entorn jurídic per tal que els professionals coneguin els avantatges de l’arbitratge com un sistema eficaç, eficient i confidencial”. De Alfonso va afegir que “els principals reptes que afronten actualment les institucions arbitrals són generar confiança i qualitat per fer de l’arbitratge un referent per a la societat i per al món jurídic”. En aquest sentit, el president del Tribunal Arbitral de Barcelona també va voler remarcar la necessitat d’apostar per una “formació especialitzada en arbitratge entre els professionals del sector jurídic”.

L’acte el va clausurar Santiago Ballester, director General de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i també va comptar amb l’assistència de Francisco Tusquets i del director de la Revista Jurídica de Catalunya, Daniel Vázquez, codirectors, aquests dos darrers, del llibre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *