El ICAIB defensa el manteniment de tots els jutjats de les illes

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears
Palma.

Davant les notícies publicades en relació a la proposta de reforma de la llei de demarcació i planta judicial realitzada per la comissió d’experts creada a aquest efecte pel ministeri de Justícia i, tot i que la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears (ICAIB) considera que aquest text, pendent encara d’una llarga tramitació, és massa ambigu i inconcret, el màxim òrgan de govern de la corporació col·legial insta al ministeri que dirigeix Alberto Ruiz Gallardón a concretar els termes del projecte i, si escau, a aclarir la destinació i ús previst dels jutjats actualment existent a les illes.

Precisament la falta de detall de la proposta elaborada per la comissió d’experts és el motiu pel qual el degà del ICAIB, Martín Aleñar, aconsella prudència, si bé, adverteix que, almenys sobre el paper, el projecte manca per complet de qualsevol referència a la realitat insular de la comunitat autònoma. En aquest sentit, la proposta de la comissió institucional planteja la superació de l’actual model de jutjats unipersonals i la creació d’un únic tribunal d’instància de circumscripció provincial.

El degà dels advocats considera, no obstant això, com “absolutament inversemblant” que qualsevol proposta que es realitzi sobre aquest tema impliqui el tancament dels jutjats a les illes, menys encara els de Menorca i Eivissa, puix que, assegura, es tractaria d’un “plantejament inviable” i d’una “barbaritat”, no només des del punt de vista econòmic, sinó sobretot, perquè minvaria les opcions de centenars de ciutadans a disposar d’un accés fàcil al servei públic essencial de la Justícia.

Per tot això, la Junta de Govern del ICAIB es mostra partidària de mantenir tots i cadascun dels jutjats actualment existents, una postura que es basa no només en el fet insular i la realitat poblacional que presenten les illes, sinó també en la convicció que el ciutadà precisa i mereix una justícia propera i propera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *