La crisi dispara el volum de treball dels lletrats d’ofici de les illes

Col·legi d’Advocats de les Illes Balears.
Palma.

Els advocats inscrits en el servei del Torn d’Ofici han atès entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2013 un total de 12.950 assumptes, la qual cosa suposa que aquests professionals, sobre els quals descansa la defensa jurídica i l’accés a la justícia de les persones sense recursos suficients per litigar i dels col·lectius vulnerables, assisteixen una mitjana de 2.158 casos, és a dir, 72 cada dia.

Les dades del primer semestre de 2013, donats a conèixer avui en roda de premsa pel degà dels advocats, Martín Aleñar, i pels responsables de la Comissió del Torn d’Ofici del ICAIB, Carlos López i Carmen López, consoliden la tendència a l’alça que en els últims anys estan experimentant, bàsicament com a conseqüència de la crisi, les sol·licituds de justícia gratuïta registrades a les illes.

D'esquerra a dreta, Carmen López, Martín Aleñar y Carlos López.
D’esquerra a dreta, Carmen López, Martín Aleñar y Carlos López.
De fet, l’evolució seguida per aquestes sol·licituds revela que en els últims cinc anys, el treball dels lletrats d’ofici ha crescut més d’un 25 per cent, en passar de 20.128 en 2007 a les 25.282 registrades el passat any.Un increment que, segons el degà del Col·legi d’Advocats, té el seu origen, fonamentalment, en la crisi ja que, d’una banda, la recessió i l’augment de la desocupació han provocat que sigui major el nombre de persones que poden accedir al benefici de la justícia gratuïta i, per una altra, ha propiciat importants pujades de les reclamacions de quantitat, els desnonaments o les execucions hipotecàries.

Est seria també el motiu, ha significat Martín Aleñar, pel qual la incidència dels assumptes tractats pels advocats de Balears inscrits en els torns d’ofici de dret civil i dret laboral s’hagi incrementat, des de 2007, en un 161 i un 61% respectivament.

Advocats de primera per a ciutadans de primera

Tant el degà dels advocats, com els responsables de la Comissió del Torn d’Ofici han destacat la plena validesa de l’actual model de justícia gratuïta, un model que funciona de forma eficient i eficaç gràcies, en gran part, a un col·lectiu de “advocats molt preparats la vocació dels quals i lliurament és digna d’admiració i de reconeixement”.

Martín Aleñar ha afegit que, malgrat els tòpics que “tan injustament” envolten a aquests lletrats, i també “malgrat la labor callada i moltes vegades ignorada” que dia a dia duen a terme, la veritat és que l’advocacia d’ofici està “plagada d’èxits”. Èxits, ha afegit, que no són mediàtics i no es coneixen, però que ajuden a milers de ciutadans a resoldre de forma favorable els problemes legals que presenten i que, per a ells, són de vital importància. En aquest sentit, ha destacat, entre altres exemples, el torn d’ofici hipotecari creat a principis d’aquest any pel ICAIB, en el qual els lletrats inscrits han treballat a preu fet per poder formular oposició per clàusules abusives i paralitzar processos d’execució hipotecària i/o per buscar i negociar alternatives que permetin als seus clients eludir l’exclusió residencial.

Per la seva banda, Carlos López ha incidit en els dos elements claus que, al seu judici, afavoreixen el bon funcionament del servei: d’una banda, la formació del col·lectiu que ho presta i, per un altre, l’organització del Torn d’Ofici per part dels col·legis d’advocats, que assumeixen la gestió de les designacions, de les guàrdies, i de tot l’operatiu que ha de desplegar-se perquè la justícia gratuïta funcioni amb eficàcia.

El 12 de juliol, Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici

I precisament per posar en valor i significar la importància de la “extraordinària” funció social que duen a terme els advocats d’ofici l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears prepara una sèrie d’actes amb els quals vol unir-se a la commemoració de la tercera edició del Dia de la Justícia Gratuïta que se celebra el 12 de juliol en diferents corporacions col·legials d’advocats del país.

Entre els actes programats figuren els següents:

Reconeixement a professionals del Torn d’Ofici. El Dia 10 de juliol, a Mallorca i el dia 12 de juliol a Menorca i Eivissa es procedirà al lliurament d’una placa de reconeixement a onze advocats d’ofici de les illes que, per diversos motius, s’han destacat per la seva contribució al bon funcionament del servei públic de la justícia gratuïta a les Illes i que rebran la placa en representació de tot el col·lectiu. En concret, els lletrats que rebran la distinció són: a Mallorca, Victoriano de Isasi Rovira, Carmen Mut Barceló, Carlos Roig de la Creu, Joan Sastre Calafat i Miguel Ángel Cardell Calafat; a Menorca, Alberto Herrán Montesinos, Ignacio Panisello Monjo, Marta Borrás María i Luis Coll Triay; i a Eivissa, Juan Francisco Marí Roselló i Carmen Coronat Romero.

II Partit de Futbol per la Justícia Gratuïta.– Advocats d’ofici i periodistes de les illes disputaran l’II Partit de Futbol per la Justícia Gratuïta, que es disputarà el proper 11 de juliol, a les 19.30 hores, en les instal·lacions del CampusEsport de la UIB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *