Neix el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona.

 

L’objectiu del nou servei, que compta amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per fer front als deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únic de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.
El SIDH s’ofereix des de l’administració pública, optimitzant recursos, amb l’objectiu de prevenir, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres per aconseguir el manteniment de l’habitatge per part de la persona propietària i el seu nucli familiar.

En la presentació d’avui han participat també el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, l’alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Susanna Mèrida, l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, la diputada de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Carmen Valenzuela, i la cap de l’Àrea d’Assessorament Hipotecari de l’Agència Catalana de l’Habitatge –que ofereix el servei d’Ofideute-, Sílvia Grau.

 

Funcionament del SIDH

En el cas de l’Alt Penedès, el SIDH dóna cobertura als 27 municipis de la comarca i s’hi accedeix a través de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès o bé a través de l’Oficina Comarcal d’Habitatge, amb seu al Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Les persones afectades que s’adrecin als serveis socials del seu municipi o a les oficines de consum amb aquest tipus de problemàtica seran derivades a les oficines d’habitatge.

Les famílies que s’adrecen al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, de la Generalitat, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.


30 punts SIDH

De moment el SIDH està en funcionament a Igualada, Berga, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, però quan acabi de desplegar-se comptarà amb 30 punts dins de la geografia barcelonina, amb una distribució comarcal: Anoia (Igualada), Bages (Manresa), Baix Llobregat (Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans), Barcelonès (Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet), Berguedà (Berga), Garraf (Vilanova i la Geltrú), Maresme (Arenys de Mar, Mataró, Premià de Mar i Pineda de Mar), Osona (Vic), Vallès Occidental (Montcada i Reixac, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Terrassa) i Vallès Oriental (Granollers,  Mollet del Vallès i Sant Celoni).

A l’Anoia, on el SIDH es va implantar el novembre de 2012, dóna cobertura a 32 municipis, s’hi han entrevistat 105 famílies i s’hi han iniciat 57 mediacions; al Berguedà, implantat l’abril del 2013, el SIDH dóna cobertura a 31 municipis, s’hi han entrevistat 5 famílies i s’hi ha iniciat una mediació; al Garraf, implantat també a l’abril, el servei dóna cobertura a 6 municipis, s’hi han entrevistat 26 famílies i s’hi han iniciat 11 mediacions.

 

Antecedents del SIDH

Davant de l’alt nombre d’execucions hipotecàries iniciades i de desnonaments, així com d’altres necessitats socials, la Diputació de Barcelona va crear l’any 2009 el Servei Supramunicipal d’Orientació Jurídica (SOJ) per a persones usuàries de serveis socials, que ofereix un suport jurídic especialitzat a casos relacionats amb habitatge i la família. El 33% de les consultes rebudes pel SOJ han estat de llars afectades per problemes de sobreendeutament. Des del SOJ, a més d’assessorar, s’ha facilitat la tramitació de la justícia gratuïta. El gran volum d’aquest tipus de consultes va portar a pensar en l’oportunitat de crear un servei professional especialitzat en intermediació en deutes de l’habitatge. És el SIDH, el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge.

L’Ofideute de la Generalitat de Catalunya es va crear l’any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.

El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb els que comptaven les dues administracions. Amb la signatura d’aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *