El cas Ferrocarrils

Per Àlvaro Comajuan.
Barcelona.

Al maig de 2011, l’Audiència Provincial de Barcelona condemnava a 6 anys de presó als dos expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per malversació de caudals públics, així com 8 d’inhabilitació per prevaricació. Antonio Herce i Enric Roig van muntar una trama per constituir un fons de pensions il·legal i repartir 2,7 milions d’euros públics entre diversos directius.

El Tribunal Suprem va confirmar al juny de 2012 la pena però va rebaixar la pena a quatre anys i mig de presó, obligant així mateix a la devolució dels diners malversats, en contra de l’opinió de l’AP, que considerà que el diner es tenia que reclamar per via civil. Es va rebaixar la pena perquè encara que la quantia defraudada és important, no va existir dany al servei públic.

Mesos després, els directius van demanar al Govern l’indult per evitar entrar en presó, però aquest no va acceptar-lo. Així, ambdós van entrar en presó, però només 48 dies després, el Departament de Justícia de la Generalitat, mitjançant la Junta de Tractament de la Presó, els ha classificat en tercer grau o règim obert, podent viure fora de la presó i només tenint que acudir a dormir de dilluns a dijous a la Model. Aquesta decisió s’ha pres tenint en compte que eren delinqüents primaris, amb voluntat de satisfer la responsabilitat civil ex delicte i amb un entorn social i familiar estable.

La sortida en llibertat dels condemnats ha suposat un escàndol en la vida política catalana, i diversos partits han expressat la seva indignació per aquesta qualificació, com ICV, que ha considerat fora de lloc en el context de crisi econòmica i desprestigi de les institucions, i ha demanat la compareixença de Germà Gordó, conseller de Justícia.

A més, la Fiscalia ha anunciat un recurs davant del Jutjat de Vigilància Penitenciària aquest tercer grau, ja que no s’ha complert la devolució d’allò furtat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *