A 20 dies del III Simposi sobre Tribunals i Mediació a Espanya

Consell General del Poder Judicial.
 

El President del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Gonzalo Moliner Tamborero, inaugurarà el proper 26 de setembre el III Simposi de Tribunals i Mediació a Espanya que se celebrarà durant dos dies en el Caixa Forum Madrid (Passeig del Prado, 36, de Madrid) sota el títol “Balanç d’un any de vigència de la Llei 5/2012”.

El Simposi està organitzat per l’associació Grup Europeu de Magistrats Pro Mediació a Espanya (GEMME-ESPANYA), que presideix la magistrada de la Sala social del Tribunal Suprem, Lourdes Arastey Sahún.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, la cartera de la qual va impulsar la mediació promulgant la esmentada llei al començament de la legislatura, també estarà present en aquest esdeveniment juntament amb els màxims representants de totes les institucions jurídiques del país.

La Llei 5/2012 regula la mediació en l’àmbit civil i mercantil a Espanya. En el curs del Simposi es presentaran també els resultats del impuls realitzat des de la Unió Europea als mitjans alternatius de resolució de controvèrsies (MARC) amb l’objectiu de convertir-los en un signe distintiu de l’Espai Judicial Comú Europeu.

Què és GEMME?

El Grup de Magistrats Europeus pro Mediació (GEMME) va néixer fa deu anys, impulsat per la Cort de Cassació de França (el Tribunal Suprem francès) i, a dia d’avui, s’ha implantat en més de vint països d’Europa, incloent Espanya. Aquest moviment de base de jutges europeus considera a la mediació com una de les millors eines existents per a la solució de controvèrsies.
La secció espanyola de GEMME aglutina no només a jutges, sinó també a fiscals i secretaris judicials de totes les jurisdiccions i procedents de totes les tendències i sectors de la justícia, sinó que ha aconseguit unir, en aquesta missió, al Consell General del Poder Judicial, de l’Advocacia, dels Procuradors, del Notariat, dels Graduats Socials i de les Cambres de comerç, Indústria i Navegació.

Segons la Presidenta de GEMME-Espanya, Lourdes Arastey, “aquest esdeveniment, no em cap el menor dubte, marcarà una fita en l’impuls a la mediació de la Justícia a Espanya”.

Sobre els simposis de GEMME-Espanya

El primer Simposi de GEMME-Espanya es va celebrar a València en 2007, el segon a Barcelona en 2009. Aquest Tercer Simposi ha anat precedit de la constitució en tots els Tribunals Superiors de Justícia dels grups de treball denominats “Punts Neutres de Promoció de la Mediació (PNPM)” en els quals s’han integrat més de 700 professionals de tota Espanya amb l’objectiu d’elaborar documents sobre protocols i bones pràctiques, així com d’analitzar els resultats de diverses experiències pilot de mediació. Les conclusions dels seus treballs es presentaran durant la seva celebració.

Els objectius que es proposa el Simposi són:

1. Realitzar el balanç del primer any de l’entrada en vigor de la Llei 5/2012, de mediació civil i mercantil.

2. Presentar la labor realitzada des del CGPJ per impulsar la utilització d’aquesta metodologia en el sistema de justícia espanyol.

3. Exposar les principals experiències en la mediació impulsada des dels Jutjats i Tribunals

4. Ser punt de trobada de totes les professions implicades en la mediació no només professions jurídiques també sociòlegs i especialistes: psicòlegs, treballadors socials, consultors d’empreses…

5. Presentar les principals realitzacions en l’àmbit de la formació dels mediadors tant des de l’àmbit universitari com a professional.

Reunió anual de GEMME Europa.

A fi de recolzar el simposi, es realitzarà de forma simultània la reunió anual de la junta directiva de GEMME Europa, on s’exposarà l’estat de la mediació als països del nostre entorn immediat. El Director General de la Xarxa de Cooperació Judicial Europea, Fernando Paulino Pereira, pronunciarà la conferència central de l’esdeveniment.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *