Davallada de preus i vendes i menys hipoteques, però amb signes d’estabilització

Per Imma Domènech.
Barcelona.
 

Les compravendes durant el primer semestre d’aquest any varen patir una davallada  interanual  d’un 37% i les d’habitatges un 26,9%, respecte l’exercici anterior, fins a 25.252 transaccions. De tota manera l’evolució no ha estat homogènia ja que després d’una primavera en que es va suavitzar el ritme d’ajust del sector immobiliari, amb una important  contracció en els primers mesos de l’any, aquest esperançador ritme no es va mantenir i va caure en el segon trimestre. Per el que fa als preus, el promitg es va situar en 1.206 euros el metre quadrat  i els preus es reduïren en un 13,3%, el que suposa un ajust acumulat des de mitjans de l’any 2.007 del 34,9%, segons el Consell  General del Notariat i tan sols un 31,4% de les contractacions foren finançades amb un préstec hipotecari i el percentatge finançat del preu de venda fou del 76.9%

La davallada de totes maneres no fou uniforme en els distints tipus d’habitatge, així en els de primera mà fou d’un 46%, en els de segona mà del 14,1% i les unifamiliars del 23.4%. La major rebaixa es va produir en  els habitatges nous lliures, amb una reducció de cost al mes de juny d’un 28,9% respecte al mateix mes de l’any passat, fins als 1.407 euros per metre quadrat,  en la segona mà el descens fou del 8,7%,  fins 1.298 euros.

El més preocupant sens dubte és l’evolució del préstecs hipotecaris, que continuen en un profund ajust, tant en termes de nous préstecs com en el capital de promitg finançat, sense que es pugui observar cap tipus de desacceleració, segons fonts dels mateixos notaris no es preveu millora a curt plaç.

El descens dels preus  està generalitzat a tot Espanya, però els immobles més barats es troben a les comunitats de Castella-La Manxa, 1.245 euros el metre quadrat; Extremadura, 1.267 euros, i la comunitat de Múrcia, 1.273 euros;  pel contrari, els més cars són a Euzkadi,  3.078 euros;  Madrid, 2.375 euros i Catalunya, 2.203 euros, de totes maneres, a la Rioja és on els habitatges acumulen una major davallada de preus des de març de 2007, del 50,5%,  i la localitat toledana de Fuensalida,  és la localitat, on una casa es mes econòmica amb un preu mig de 800 euros el metro quadrat. Tot i així la Comunitat Valenciana i Navarra  els preus de venda a l’agost,  augmentaren un 0,2% respecte el mes anterior, i es mantingueren estables a les Illes Balears en 1.843 euros. Per províncies, els increments van des del 0,8% de Girona al 0,1% d’Ávila o València. La localitat d’Albal, a la província de València, és la que experimenta la major pujada, un 7,9%,  en el pol oposat San Javier, a Múrcia, és el municipi que ha sofert la major davallada amb un 10,2% en agost.

Segons les estadístiques del Ministeri de Foment, el mercat immobiliari  sembla que comença a amortiguar els durs cops  de la crisi economitza amb xifres que apunten cap a l’estabilització gràcies, sobre tot, al mercat de segona mà i a la demanda estrangera, quedant fixada en el segon trimestre de 2013, el descens del 4,2%  en referència al mateix període de 2012, és un percentatge negatiu però molt lluny de les davallades dels últims temps, i que si més no albiren uns temps no tant dolents per el sector, en el seu camí per trobar el seu punt lògic.

Un altre aspecte important, és el creixement de les transaccions a nom d’estrangers residents a Espanya, amb un creixement interanual per vuitè trimestre consecutiu i que fou del 28,4% respecte al segon trimestre de 2012, totalitzant 12.546 compravendes. Així mateix, les efectuades per estrangers no residents foren de 1.086 en el trimestre el que suposa també un creixement interanual., les compravendes realitzades per estrangers suposen el 16,9% del total, aquest percentatge suposa. el major registre des de 2.006, per províncies, les que registren major nombre de compravendes son, Alacant, Màlaga, Barcelona, Tenerife i Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *