Reducció de diputats: estalvi o estratègia?

Per Llucía Ferrer.
Palma.

El passat 10 de Setembre, el president José Ramón Bauzá va anunciar a les jornades del Partit Popular celebrades a Santanyí una proposta per reduir el deute públic de Balears; aquesta consta de dues mesures: per una part, la reducció del nombre de diputats i d’altra banda la modificació del sistema retributiu dels diputats.

Segons el senyor Bauzá, el Parlament Balear pot funcionar perfectament amb una reducció del 30’5% dels diputats; així la cambra passaria d’estar composada per 59 membres a tenir-ne només 41, sempre mantenint la proporció per Illes. D’aquesta manera, Mallorca deixiaria de tenir 33 diputats i passaria a tenir-ne 23, Menorca passaria de 13 a 9, Eivissa de 12 a 8, i finalment Formentera mantendria el que té.

Pel que fa a les modificacions del sistema retributiu, els populars aposten per eliminar la majoria dels sous dels diputats i només mantenir el règim de dietes, amb l’excepció  dels membres de la Mesa del Parlament i els portaveus dels grups parlamentaris, que seguirien cobrant un sou. D’aquesta manera pretén que els diputats es dediquin de manera plena a la política i cobrin pel seus serveis reals. Si es produïssin aquests canvis, dels 41 diputats, només 6 tendrien un salari.

El President assegura que una vegada duites a terme aquestes mesures, l’estalvi seria de 12 milions d’euros i que el seu desig és que la proposta entri en vigor a la pròxima legislatura. A més, Bauzá també declara que no ha consultat cap grup parlamentari però està obert al diàleg, i és que les modificacions que pretén dur endavant suposen una modificació de l’article 12 de la Llei 8/1986, de 26 de Novembre, electoral de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, legislació que dóna forma al mandat de l’article 41.4 de l’Estatut d’Autonomia de les Balears. Això significa que per modificar el citat article es requereix majoria qualificada de dos terços, i per tant, sense el suport de l’oposició, la proposta quedaria només en paraules.

Les paraules de Bauzá no han tardat a provocar reaccions de tot tipus a la població, i tot i que en una primera ullada la gent veu bé que es retalli dins el món de la política, s’ha indagat molt en les seves conseqüències reals i en el vertader objectiu que mou al President a anunciar la seva idea. Per una part, la proporcionalitat de les Illes es veu afectada, principalment el vot de Formentera estaria sensiblement sobrevalorat damunt els altres, i a més, la reducció de diputats al Parlament autonòmic afavoreix als partits més votats, mentre que queden en un clar desavantatge els partits minoritaris, que cada vegada tendrien més problemes per assegurar-se la seva representació parlamentària i necessitarien més vots per treure un escó. D’aquesta manera neix l’interrogant si això no és més que una estratègia política o realment una mesura per estalviar.

D’altres creuen que Bauzá realment no desitja fer aquestes modificacions i que és simplement una manera de cridar l’atenció del públic i no centrar-se en els problemes reals que actualment són el centre dels mitjans de comunicació com són la vaga indefinida de la comunitat educativa i els problemes del TIL.

A més, si el President volgués prendre mesures per reduir el deute públic de les Balears, no hi ha molts de càrrecs innecessaris dins la política? No hi ha molta duplicitat i manca d’eficiència? És necessari eliminar el 30’5% dels diputats? No són aquests, els únics elegits democràticament? Ens estan restant democràcia?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *