La Generalitat es posiciona sobre el fracking a Catalunya

Per Joan Mateo.
Barcelona.

 

 

Felip Puig, Conseller d'Empresa i Ocupació

El passat Dimarts dia 17 el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, afirmà que el govern impulsarà una reforma legislativa per tal que el “fracking”, o fracturació hidràulica, no sigui autoritzable a Catalunya.  Puig ha afirmat que demanarà al ministeri d’Indústria, Energia i Turisme que refusi aquells permisos d’investigació que estan actualment en tràmit i que afecten al territori català. Ha avançat que en cas que aquests permisos siguin atorgats, s’incoarà un recurs contra aquest atorgament.

El Govern analitzà detalladament les possibilitats i l’impacte d’aquesta tecnologia d’extracció d’hidrocarburs a Catalunya, i com a conseqüència del mateix afirma que “s’ha descartat la fracturació hidràulica com a tecnologia aplicable al territori català” i que “a dia d’avui, només s’estan tramitant aquells permisos que no depenen de la Generalitat”.

Puig va fer referència a la seva compareixença sobre la manca de competències que té Catalunya en matèria energètica, que no li permeten jugar un paper de controlador en aquest àmbit. El conseller explicà que actualment el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme està tramitant quatre permisos que afecten Catalunya i altres comunitats autònomes, i que en cas d’atorgament d’aquests la Generalitat recorrerà la decisió.

Felip Puig també anuncià que el Govern ja ha encarregat al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) un estudi per tal d’analitzar els aspectes clau del futur energètic del país, per tal de fer-lo més sostenible.

Plataforma "Riudaura Junts" amb ICV-EUiA

Les reaccions a aquesta notícia no s’han fet esperar, sobretot dels sectors més contraris a aquesta tècnica d’extracció. La plataforma “Aturem el Fracking” així com “Riudaura Junts” i altres entitats i col·lectius vinculats a aquesta lluita, han emès un comunicat on es congratulen pel pas realitzat per l’executiu català, però constaten que no existeix encara cap llei que prohibeixi aquesta pràctica (com en alguns estats europeus) i per tant tampoc existeix cap règim sancionador aplicable. També afirmen que altres tècniques anàlogues no han estat abordades pel govern. Al seu parer el govern no ha tancat la porta a permetre les prospeccions d’hidrocarburs (que no explotacions) no convencionals, i encoratgen al mateix a defensar polítiques energètiques d’estalvi, eficiència i sostenibilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *