“Justícia i periodisme: democràcia a dues velocitats”

Col·legi d’Advocats de Balears
Palma

El periodista Iñaki Gabilondo ha estat avui el protagonista indiscutible dels desdejunis Cafè Legal que organitza el Col·legi d’Advocats de Balears amb l’objectiu de facilitar als col·legiats un contacte directe amb diferents protagonistes de l’actualitat i, al mateix temps, promoure un intercanvi d’experiències i punts de vista sobre temes d’interès comú.

Durant la seva intervenció al Cafè Legal, titulada “Justícia i periodisme: democràcia a dues velocitats” Iñaki Gabilondo ha convidat a la societat en general i als mitjans de comunicació en particular a realitzar una reflexió profunda sobre el significat, la dimensió i l’abast que ha de tenir i, al seu judici no té, el dret a la presumpció d’innocència, a la qual s’ha referit com “un dels pilars essencials de la nostra democràcia i de l’Estat de Dret”.

El periodista ha considerat que la falta de sincronia entre la velocitat vertiginosa que caracteritza a la informació i el periodisme i el ritme necessàriament més lent que ha de portar una justícia centrada en un procés garantista ha posat en evident risc de destrucció el principi de la presumpció d’innocència, atès que, ha dit, són moltes les ocasions en què “l’acció periodística ha pres decisions abans que se substanciï l’acció judicial.

Com conciliar els temps del periodisme i els de la justícia? Com compaginar el dret a la informació amb altres drets? Com aconseguir que un cas no estigui ja sentenciat abans que s’hagi iniciat el judici? Un tema, ha reconegut, de difícil solució, però “de tan extraordinària importància que mereix ser analitzat amb molta cautela i delicadesa i que ha de ser motiu d’una profunda reflexió”, perquè, ha afegit, la presumpció d’innocència afecta a la pròpia estructura de l’Estat de Dret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *