Inhabilitació per a una Jutgessa d’Instrucció de Madrid per prevaricació

Per Anna Jiménez
Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha condemnat la magistrada del Tribunal Superior de Justícia per prevaricar, pel què li han imposat una pena de 15 anys d’inhabilitació especial per treball o càrrec públic i una pena de multa de 8.100 euros. Sens dubte, la pena més greu és la d’inhabilitació donat que implica que la Jutgessa no podrà tornar a exercir, doncs perd definitivament el seu càrrec així com els honors que li siguin inherents, per expressa disposició de l’article 42 del Codi Penal.

Hem parlat de la pena, però, sabem què és prevaricar? Prevaricar és un delicte especial tipificat a l’article 446 del Codi Penal, que s’engloba dins del Títol XX dedicat als delictes contra l’Administració de Justícia. Es produeix quan un jutge o magistrat dicta una sentència o resolució injusta sabent que ho és.

En el cas que estudiem, en concret, la magistrada María del Coro Cillán, titular del Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid, ha prevaricat suposadament a l’afavorir a un amic seu, doncs va precintar al 2011 una discoteca de la capital espanyola per nomenar-lo després administrador únic de la mateixa, càrrec pel qual rebia mensualment 2.500 euros. El tribunal que l’ha condemnat ha considerat que la magistrada va sentenciar sense motivar el seu pronunciament.

Tanmateix, la sentència no és ferma doncs contra ella es pot interposar recurs de cassació, que haurà de ser resolt per la Sala Segona del Tribunal Suprem.

La Magistrada María del Coro Cillán. FONT: El País.
La magistrada María del Coro Cillán. FONT: El País.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *