Brussel·les obre una investigació sobre l’Impost de Societats a Gibraltar

Per Imma Domènech

Sabadell

El passat dimecres 16 d’octubre la Comissió Europea va anunciar l’obertura d’una investigació envers el règim de l’Impost de Societats de Gibraltar, que havia denunciat Espanya el juny de l’any passat, al sospitar que es podien estar infringint les normes comunitàries d’ajudes d’estat. Des de Brussel·les es creu que es poden estar donant avantatges sense cap motiu a empreses extraterritorials que no es troben situades a la zona. Cal recordar que el règim de Gibraltar redueix del 22 al 10% l’Impost de Societats i segons el propi Govern beneficia a les empreses que hi decideixen registrar el seu domicili fiscal, tot i desenvolupar la seva activitat en territori espanyol. Però a més cal tenir en compte que hi ha certs ingressos passius (cànons o tipus d’interès) que no es troben ni subjectes a l’Impost. Si la investigació confirma aquestes irregularitats, les ajudes il·legals concedides hauran de recuperar-se, tal i com afirma el portaveu de la Competència, Antoine Colombani. A partir d’ara les parts involucrades podran presentar les observacions que considerin oportunes.

L’obertura d’aquest expedient es produeix després de la gran tensió que s’ha viscut les últimes setmanes entre les autoritats de Gibraltar i les espanyoles arrel del llançament de blocs de formigó a la badia d’Algeciras, que durant l’estiu va impedir que la flota espanyola pogués desenvolupar les seves tasques laborals amb normalitat. Conseqüentment va comportar un enduriment dels controls a les fronteres. Per això, el passat 25 de setembre es va enviar diversos inspectors a Gibraltar per tal que verifiquessin la legalitat d’aquests controls. A més a més, també s’estan estudiant les diverses denúncies per temes mediambientals.

Cal tenir present que la Comissió ja va declarar il·legal, l’any 2004, l’anterior règim de l’Impost de Societats que hi havia a Gibraltar. Decisió que va ser confirmada l’any 2011 pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, exposant que s’estaven donant unes avantatges indegudes a les empreses extraterritorials, les quals no comptaven ni amb treballadors ni amb locals a Gibraltar.

En la fase que ens trobem actualment, l’Executiu comunitari considera que l’exempció fiscal pels ingressos passius d’interessos i cànons podria ser una ajuda estatal, al apartar-se del règim general de l’Impost de Societats. Això podria concedir una avantatge especial per les empreses que tenen aquest tipus d’ingressos. Envers aquests fets, la Comissió sosté que no hi ha “una justificació vàlida” per aplicar aquestes exempcions.

El grup encarregat de realitzar l’estudi analitzarà les diverses pràctiques fiscals que es produeixen en el territori per tal de poder eliminar situacions que siguin perjudicials a nivell de la competència fiscal sobre l’Impost de Societats.

gibraltar[1]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *