La llei de Pávlov

Por David Garcia Giménez.
Barcelona.

Fa poc, hem pogut observar com a Grècia s’ha produït el judici d’alguns integrants del partit polític Amanecer Dorado. Organització il·legal de caràcter neonazi que defensa a dia d’avui idees autàrquiques mitjançant la força i intimidació. La caixa de pandora s’ha obert quan diversos membres de l’agrupació d’ultradreta han estat cridats al procés penal que té per objecte les responsabilitats sobre l’assassinat del cantant de rap grec pacifista Pávlos Físsas.

Com ja sabem, Grècia és un país membre dels anomenats PIGS (sigles que en anglès es tradueixen irònicament com a porcs), juntament amb Portugal, Itàlia i Espanya.

El quid de la qüestió és el tractament que s’ha de donar a situacions que inciten el feixisme especialment per part de països que han sofert règims autàrquics. Curiosament els PIGS tenen un passat compartit, una mateixa política en aquest tema i una mala repressió a grups que cada vegada s’organitzen millor. Fem memòria sobre que va passar en aquestes nacions quan els moviments d’aquest tipus estaven en el seu apogeu: dictadura dels Coronels a Grècia (1967-74), dictadura Feixista de Mussolini a Itàlia (1922-43), dictadura del règim Franquista a Espanya (1939-75) i dictadura de Salazar a Portugal (1933-74). Prenguem exemple d’Alemanya: transparència i penediment.

Hem de plantejar-nos on està el límit previst per llei quant a la llibertat d’expressió com a dret fonamental recollit per la Constitució en el seu article 20, i el delicte perseguit pel sistema penal referent al enaltiment de l’odi contra altres pobles, altres cultures o altres races. L’article 22.4 del vigent Codi Penal espanyol estipula com fet agreujant: Cometre el delicte per motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l’ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, la malaltia que pateixi o la seva discapacitat. Potser situar un perill d’aquest nivell com a agreujant i no com a delicte independent, tipificat correctament seria el més convenient. Potser ser molt més durs amb l’objecte i els estatuts dels partits polítics que són la veu i les mans de tot el poble o modificar la Llei de la memòria històrica posant més dignitat i menys punts suspensius. No és lògic que avui dia hi hagi una Fundació Francisco Franco i que ningú faci gens per evitar-ho, ni jutges, ni magistrats, ni catedràtics ni polítics si més no.

Això és perillós.

La transició de l’Estat Policia al Democràtic i del mateix a principis que recorden a l’Absolutista. Recordem com l’Alemanya que va escollir al Canceller més famós de la història passava per una situació com la dels països que nomeno. El deute de la Primera Guerra Mundial amb Estats Units, havia conduït la nació bavaresa a una ruïna absoluta on la societat estava enfonsada, enterrada. De la mateixa manera pot ser que el poble, en una extrema necessitat esculli renunciar a llibertat en pro d’una vida millor.

Això també és perillós.

El líder del partit Amanecer Dorado i exmilitar Nikolaos Mijaloliakos i el segon en cap Christos Pappas són els primers imputats per l’assassinat del cantant de rap grec Pávlos Físsas. Les autoritats hel·lenes ja han disposat que seran anomenats més membres involucrats directament amb el partit. La reflexió que hem de fer, ja no és si ha de ser legal o no un partit polític que defensi ideals com aquests, perquè no hi ha gens que pensar sobre aquest tema: és il·legal. De la mateixa manera que en el seu moment es va declarar il·legal el partit que defensava ideals terroristes al País Basc i que atemptava contra les bases d’un Estat Democràtic de Dret.

Certament, de la mateixa manera que el famós experiment que va dur a terme el Premi Nobel rus Iván Pávlov, hem d’aprendre de l’experiència. Saber que allò que va passar en la vella Europa de meitat del segle XX va ser alguna cosa monstruós, demoníac. L’aprenentatge diuen que és sensitiu. Potser tot aquest confort i la bombolla de sobreprotecció que ens ha envoltat mentre el maó alçava fortaleses d’aire ens han fet banalitzar alguna cosa que és molt més seriós del que pensem.

Ivan-Pavlov

Des del punt de vista de la psicologia, el condicionament clàssic no és més que una seqüència ordenada entre un estímul neutre, tal com pogués ser l’alçament del règim nazi durant la Segona Guerra Mundial i les conseqüències lligades al mateix com puguin ser l’odi, destrucció i la mort. De la mateixa manera que Pávlov va demostrar que el famós acció – reacció implica aprenentatge sobre la base de l’experiència, posem-ho en pràctica.

La llei ha de ser ferma, sense fissures ni titubejos. La nostra protecció és i serà el marc legal que permet els actes correctes i penalitza els que atemptin contra els ciutadans.
Esperarem que gens d’això es repeteixi, que la història més que explicar-se, ens doni lliçons d’allò que vam ser i per què no hem de tornar allí. Esperem no tornar a sentir els lladrucs del gos de Pávlov.

El patriotisme és la virtut dels fracassats

Oscar Wilde

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *