Primer Congrés del Torn d’Ofici (II)

Per Isaac Meler, Carla Ramos, Josep Rochés, Tito Rodríguez i Pol Rubio.
Barcelona.
 
 

La primera ponència del Congrés sobre el Torn d’Ofici s’ha celebrat aquest matí a la sala d’actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), institució organitzadora de l’esdeveniment. Amb el títol “Torn d’Ofici i Justícia Gratuïta: la seva diferenciació. La intervenció preceptiva d’advocat sense justícia gratuïta i problemàtica que se’n deriva. Solucions” l’acte s’ha realitzat en un ambient de certa expectació pel que és el primer congrés a l’Estat espanyol dedicat a aquesta temàtica.

Com a ponent, ha intervingut el Sr. Josep M. Bernat Freixas, advocat i exdiputat de la Junta de Govern de l’ICAB i ha començat explicant el marc jurídic del dret a l’assistència jurídica gratuïta, consagrat a l’art. 119 de la Constitució Espanyola. D’acord amb aquests articles, ha defensat el ponent, la justícia gratuïta s’ha d’atorgar quan disposi la llei i, en tot cas, quan s’acrediti insuficiència de recursos econòmics per litigar per part del justiciable. En consonància amb l’article 24 de la carta magna, l’assistència jurídica gratuïta és un servei públic que l’Estat té la obligació de preservar i garantir, i prestat per un advocat per tal de garantir la tutela judicial efectiva.

L’exdiputat de la Junta de Govern de l’ICAB també ha explicat que ser advocat d’ofici no és sinònim de ser un advocat gratuït i que “la diferenciació entre l’assistència justícia gratuïta i torn d’ofici és quelcom desconegut no només per a la majoria de la ciutadania, sinó també pel propi legislador, ja que els dos conceptes generen certa confusió”. En aquest sentit,  Bernat Freixas ha criticat que la Llei 1/1996, d’Assistència Jurídica Gratuïta, no va ajudar a acabar d’aclarir la diferència entre el torn d’ofici i l’assistència jurídica gratuïta.

Finalment, el ponent, en nom de la Junta del Col·legi, ha exigit que s’aprofitin els avantprojectes de llei que actualment s’estan debatent per tal de distingir millor els dos conceptes perquè no donin lloc a confusió, així com una retribució digna pels advocats del torn d’ofici, per tal de fer efectiva la defensa dels interessos dels més desafavorits sense cap tipus d’entrebanc.

Defensa de comunicacions i Debat

La Sra. Carmen Valenzuela Hidalgo, advocada i diputada de la Junta de Govern de l’ICAB, ha actuat com a moderadora del debat que ha subseguit la ponència. La major controvèrsia ha estat generada per tot allò relacionat amb la remuneració dels advocats, un tema de rabiosa actualitat sobretot a causa de les retallades en les lleis de pressupostos.

Diversos col·lectius d’advocats, com el Grup d’Advocats Joves de Barcelona, han defensat que no hauria de ser l’advocat qui s’enfrontés al justiciable per tal de cobrar els seus honoraris, sinó l’Administració. D’altra banda, també s’ha recalcat la necessitat de conscienciar la ciutadania dels costos que suposa la justícia gratuïta per a l’Estat i de la responsabilitat compartida de col·laborar que adquireix el client en el moment en què se li designa un advocat d’ofici. Finalment, ha gaudit d’ovació la proposta de paralització de terminis en el moment en què un advocat demana la vènia a un company fins que el primer advocat hagi cobrat les seves actuacions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *