La Judicialització de la Reforma Laboral

Per Víctor Díaz.
Barcelona.
 

La Universitat Autònoma de Barcelona acollirà al llarg dels pròxims mesos el VII Cicle de Conferències de l’Aula Iuslaboralista, organitzat pels Dr. Albert Pastor Martínez i Francesc Pérez Amorós, amb la participació de l’Associació Catalana de Iuslaboralistes i l’Institut d’Estudis del Treball entre altres. Les conferències estan dirigides a tota la comunitat jurídica i professionals del dret. Hi assistiran juristes tan experts com coneguts en l’àmbit laboral (advocats, magistrats, catedràtics i ex-magistrats del TC entre altres) i representants de les institucions. La finalitat del Cicle és donar a conèixer i debatre les novetats legislatives i jurisprudencials mitjançant la ponència i el debat dels assistents.

La primera sessió ha tingut lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret de la UAB, el divendres 25 d’octubre de 2013. Ha intervingut com a ponent la Magistrada de l’Audiència Nacional Dr. Carolina San Martín Mazzuconi, també professora a la Universitat Rey Juan Carlos.

Font UAB

La primera novetat abordada per la Magistrada és la prioritat del Conveni d’Empresa en relació amb altres normes. L’article 84.2 de la Llei de l’Estatut dels Treballadors és el fonament normatiu d’aquesta prioritat.

La Magistrada cita, entre moltes altres que per motius de brevetat i espai no s’expliquen, la Sentència de l’Audiència Nacional de 10/09/2012, la qual resol una controvèrsia basada en si l’entrada en vigor del Real Decret-Llei 3/2012 (més conegut com la Llei de Reforma Laboral) és rellevant per determinar els efectes dels Convenis d’Empresa firmats amb anterioritat. “(…) Una vez entrada en vigor la referida norma, y siendo válida mientras no exista tacha de inconstitucionalidad, los convenios colectivos han de ajustarse a la misma, con independencia de que existieran con anterioridad o no, porque tal es el juego de la jerarquía normativa que impera en nuestro ordenamiento jurídico”, argumenta la ponent en la sentència.

Seguidament, l’acomiadament col·lectiu ha ocupat el nucli de la ponència i del debat, tractant aspectes tan essencials com complexos: la informació, les comissions negociadores, el període de consultes… Tal i com han destacat la ponent i els assistents durant el debat, la Reforma Laboral ha reduït la rellevància de l’Autoritat Laboral en el procediment d’acomiadament col·lectiu i ha modificat el període de consultes, entre altres. Des l’entrada en vigor de la Llei de Reforma Laboral, la conflictivitat en aquest àmbit va en augment en consonància amb el nombre de casos que són portats als tribunals. Aquest és el fenomen que denominem judicialització de la reforma laboral, del qual rep el nom la sessió, ja que els canvis legislatius en aquesta matèria no han aportat solucions sinó més conflicte i menys seguretat jurídica, en definitiva, els jutges i magistrats ocupen un rol més actiu. Tots aquests elements són recollits en multitud de sentències, d’entre les que destaquen la de 25/02/2013 o la de 08/07/2013, ambdues de l’Audiència Nacional.

En finalitzar la intervenció de la ponent, ha tingut lloc un intens debat entre els assistents (jutges, representants sindicals, entre altres) per aportar diferents punts de vista sobre les novetats legislatives tractades a la sessió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *