Què busquen els grans despatxos en un estudiant?

Per Andreu Marin.
Santander.
 

Dins del marc del V Congrés Nacional d’Estudiants de Dret (CONEDE), celebrat a la Universitat de Cantàbria, va tenir lloc una de les conferències més esperades a càrrec dels responsables de recursos humans de Garrigues, Cuatrecasas y Gómez Acebo&Pombo a Madrid.

Blanca Rodríguez, Manager de Recursos Humans i Manager Responsable de Comunicació de Cuatrecasas, Gonçalves Pereira, va començar la seva intervenció fent èmfasi en la importància que té el fet de coneixe’ns a nosaltres mateixos. L’estudiant ha de conèixer quin és el seu valor diferencial i en quins aspectes pot ajudar a la firma a nivell professional. Tota carrera professional requereix d’ambició d’assoliment, però a la vegada, aquesta ha de exercir-se amb un treball en equip. “No oferim un lloc de treball sinó una carrera professional a llarg termini”, afirmava Rodríguez. En la seva intervenció, va assenyalar la importància que té cada petit detall en una entrevista, des de l’empatia passant per l’actitud corporal o la forma de donar la mà.

D’altra banda, Fernando González, Responsable Sènior de Reclutament i Selecció de Gómez Acebo&Pombo, va destacar a la gent jove com a font de riquesa per un despatx degut a la seva il·lusió i a les idees fresques recent arribades de la Universitat. “El nostre valor afegit és el capital humà. Gestionem problemes de clients i hem de saber captar el seu problema i explicar-li en paraules senzilles el transfons jurídic”, sentenciava González. “No incorporem al setciències de 9,5 de la universitat, individualista, aficionat a l’estudi i la investigació, però incapaç de treballar en equip”, va apuntar Blanca Rodríguez.

Laura Elorza, Gerent de RRHH i Responsable de Selecció de Garrigues, va explicar el transcurs d’un dia a dia en un gran despatx. En el despatx, els futurs advocats no tindran límits, gaudiran de sessions de formació en els primers anys i acabaran depenent del seu esforç i treball. A més, ha assenyalat que el bon ambient és una tònica habitual dins del mateix degut, entre altres factors, a la joventut de la plantilla ja que gran part d’aquesta se situa en una franja entre els 23 i els 40 anys d’edat. “Les contínues promocions i ascensos són la nostra identitat. En 4-6 anys, es pot assolir l’estatus d’associat sènior que delegarà tasques i gestionarà petits grups de treball. En un termini de 10-12 anys es pot arribar a convertir-se en soci de l’empresa”, sentencià Elorza.

Però, què esperen realment aquestes firmes d’un junior?

Una conjunció de múltiples variables entre les quals destaquen el coneixement, la recopilació d’informació, la disponibilitat, saber transmetre correctament informació legal complexa, finalitzar tasques en temps i forma i un alt nivell d’oratòria.

Per arribar a soci, es requereix de capacitat de facturació, especialització en una branca del Dret, facilitat per gestionar grups i capacitat per compaginar tasques empresarials juntament amb l’advocacia.

“L’advocat ha de saber vendre els seus serveis”, va insistir Laura Elorza en clara al·lusió al fet que han de reunir un perfil comercial que sigui atractiu per la captació de clients.

Com no és or tot el que lluu, a l’altre costat de la balança, treballar en aquest tipus de despatx implica dedicar un nombre elevadíssim d’hores, oblidar-se de disposar de jornades de 8 hores diàries, renunciar a certs plaers de la vida social o familiar i estar sotmès a una pressió constant.

Per últim, Fernando González va desgranar tots els detalls del procés de selecció en una gran firma que pot arribar a rebre fins a 10.000 sol·licituds anuals. Entre els aspectes que s’avaluen en aquests processos de selecció, s’incideix en la capacitat de treballar sota pressió, bones habilitats d’expressió oral i escrita o el domini de l’anglès, entre altres aspectes. “En despatxos, predomina la meritocràcia. El sistema expulsa a les pomes podrides”, declarà González.

Les fases en el procés de selecció varien en funció de la firma, sent predominants les proves sobre nivell d’anglès, entrevistes personals, proves actitudinals (role-play, dinàmica de grup), redacció escrita o proves de coneixement jurídic.

Fernando González assegurava que les persones que facin practiques durant el Màster seran las que a priori es quedaran treballant al despatx. “El despatx concedirà una ajuda econòmica atractiva en les practiques del Màster. S’assignarà un tutor amb un mínim de 5 anys”, va manifestar el responsable de Gómez Acebo&Pombo.

I com és habitual per aquestes llars, es va parlar de remuneració. Aproximadament, un advocat junior en aquest tipus de despatxos sol cobrar una remuneració que arriba fins als 30.000 euros anuals.

Un preu molt per sobre del que ofereix el mercat, però que requereix d’un sacrifici personal i laboral majúscul. A partir d’ara, i amb totes les cartes sobre la taula, tots els estudiants disposen de la informació necessària per decidir orientar o no el seu futur professional cap aquests tipus d’estructures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *