Crònica de la conferència bianual de la xarxa internacional ILAS a Palma

Per Carlos Salvà i Adán Rivas.
Palma.

 

Fa dues setmanes es celebrà a Palma la conferencia bianual de la xarxa internacional de despatxos d’advocats i assessors fiscals ILAS. Fa ja un temps a El Jurista vàrem publicar una entrevista a un dels socis del despatx amfitrió d’aquest esdeveniment, DMS CEB Consulting.

La conferencia va tenir lloc els dies 17 i 18 d’octubre al Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears i en ell, es varen reunir membres de 14 despatxos de almenys 10 països europeus.

Des de El Jurista hem volgut profunditzar un poc més en aquesta eina de negocis apropant-nos a l’esdeveniment. Tinguérem la immensa sort de parlar amb el seu actual president i aconseguir unes declaracions seves. Patrick Orr és soci majoritari del despatx de Londres OrrLitchfield, expert en matèries mercantils i societàries així com també membre fundador d’aquesta xarxa europea.

El nostre principal interès és conèixer com funciona ILAS. Aquest grup internacional té com finalitat posar en contacte a professionals legals i fiscals de tota Europa per oferir un model alternatiu a la internacionalització dels grans despatxos transnacionals. Demanem directament pels beneficis, els motius pels quals formar part d’aquesta xarxa:

“Els membres s’apunten per dues raons: La primera és trobar altres firmes amb les que treballar en matèries internacionals i poder oferir els seus clients com a nous contactes. L’altre raó és que els membres cerquen aconseguir treball, accés a noves oportunitats dels altres membres a través dels seus contactes i clients. […] També hi ha un punt educacional en els quals un aprèn d’empreses d’altres països, i no tan sols en termes de pur coneixement, com ja he dit. També en termes de sistemes empresarials d’altres països ja que tenim la tendència a funcionar basant-nos en les tècniques del nostre propi estat… El procés a el Regne Unit es fa d’aquesta manera i així s’ha fet sempre, però pot esser que el procés a Espanya o el procés danès sigui en part millor, per la qual cosa, aprenent d’ells podem millorar el nostre propi procés i la nostra productivitat. Crec que són dues bones raons.”

Ens fixem en el seu programa, i malgrat s’alterni, pareix que es divideix en tres grups d’activitats: “gin-tònics”, presentacions i decisions. Ara ens centrem en el primer grup: “els gin-tònics”, les trobades informals.

Els anomenem així ja que en definitiva, aquesta xarxa s’organitza al voltant d’aquestes reunions socials en les que es coneixen advocats i fiscalistes d’altres parts d’Europa. Es suficient amb veure l’horari: la primera activitat és una trobada en un bar de Cocktails, seguit del sopar de presentació. Al dia següent, entre les conferències, ens seguim trobant dinars, sopars i algun break per fer un cafè. No sembla mala idea, no tot ha de ser conferencia rere conferencia. La millor manera de conèixer a un professional és sens dubte parlant amb ell.

Malgrat això també s’ha d’aprofitar el temps i els bitllets. Per això el segon grup d’activitats són les presentacions donades pels membres en les que es comparteix coneixement. Comencem l’esdeveniment amb una sessió per conèixer el mercat espanyol i pot ser atreure nous inversors: “An approach to the economic, social, and political situation of the Balearic Islands and Spain”. També trobem una sessió referida a aquestes reunions sociales: Better and more Professional Co-operation, Professional Friends and Gin-Tonics within ILAS. Per acabar, trobem “The international Fields of Work” y “The 7 Wastes, tool to reduce waste from your bussines and make it more profitable” . Aquestes tanquen el cercle i es centren en l’administració de despatxos d’advocats i la seva internacionalització.

Per acabar ens trobem la tercera activitat, a porta tancada i només per membres. És l’hora de prendre decisions i de corregir el rumb. En paraules del seu director, “Tot pot esser millorat en qualsevol organització. Estic feliç d’haver treballat amb tots els membres i estic content de la seva qualitat. Malgrat això, hem de créixer i cobrir més territoris. A més, s’ha de reconsiderar contínuament el que funciona i el que no, el que fem i el que no podem fer… La gent de diferents cultures té diferents punts de vista sobre com hem de continuar: organitzar-nos més abans de créixer, créixer més i incorporar més països d’immediat… El nostre procés és continuo, però estic satisfet de com van les coses. És cert que els projectes sempre van més a poc a poc del que un s’estima que vagin, en un món ideal tindríem un membre de cada estat europeu, però tot tarda el seu temps.”

En conclusió, comprovem com aquesta xarxa té el potencial per convertir-se en una gran eina a on els petits i mitjans despatxos puguin oferir un servei internacional sense la necessitat d’invertir grans quantitats en infraestructures empresarials. La millor alternativa a la internacionalització de les grans firmes: una xarxa de cooperació, de contactes i de transmissió de coneixements.

Però no podem acomiadar-nos sense conèixer l’opinió de Patrick Orr sobre la nostra illa i els amfitrions, DMS Consulting. Aquesta és la seva declaració: “L’organització és molt bona, DMS és un despatx molt positiu, actiu i que proposa noves idees al grup. Utilitzen la marca ILAS molt, ho pots veure al seu edifici, a la seva porta, i això és bo. Necessites membres positius, no pots tenir membres negatius i que no s’involucrin. Una persona pot tenir una actitud crítica sobre ILAS, però no pot tenir una actitud negativa. Hi ha gent que diu, “no m’agrada la web”, però altres persones s’estimen més dir, “hem de millorar la nostra web, ho podem fer millor” i ser més constructius. DMS ho fa bé essent constructiu. […] Palma és fantàstica, ahir vaig esser a Copenhaguen i duia abric i una jaqueta, avui vaig així (tan sols amb camisa i pantalons), m’encanta el temps i m’encanta la ciutat.”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *