Canvis al sistema de preferències generalitzades

Per Joaquín Tintoré.
Palma de Mallorca.
 

Importants canvis al sistema de preferències generalitzades (SPG).

A partir del proper 1 de gener de 2014 seran aplicable els canvis introduïts pel Reglament UE 978/2012 que al seu torn adaptava i actualitzava el que es disposa en el Reglament UE 732/2008.

Però què és el SPG?

L’SPG és una de les estructures creades per la Unió Europea en 1971 com a eina per afavorir la política comunitària d’ajuda al desenvolupament. És un instrument creat amb la intenció de reduir la pobresa en aquells països que es troben en situació de desenvolupament.

L’SPG és un acord comercial autònom a través del qual la UE proporciona un accés preferencial no recíproc al mercat comunitari de productes originaris de països i territoris en desenvolupament a través de l’exoneració total o parcial dels drets aranzelaris

Resum dels canvis:

La principal novetat radica que a partir del proper 1 de gener de 2014 es començaran a pagar drets aranzelaris per la importació de determinats productes amb certs orígens de tal manera que molts productes i mercaderies veuran reflectits a partir de 2014 un augment quant al pagament de drets aranzelaris.

Així doncs recomanem a tots els importadors que tenien prefixada una taula de preferències aranzelàries de l’SPG per a la importació de productes que procedeixin a revisar l’esquema del SPG així com els països i productes que es veuen afectats amb l’entrada en vigor del Reglament. A continuació exposem el nou esquema SPG actualitzat:

ACTUALITZACIÓ SPG:

1. Tres règims preferencials.

2. Productes Exclosos.

3. Països exclosos.

4. Llistat de països beneficiaris de l’SPG a gener de 2014.

5. Nous productes amb preferències al SPG

1. Tres règims preferencials que són els següents:

a) Règim SPG general: s’aplica a tots els països i territoris beneficiaris, sempre que el Banc Mundial no els consideri països amb ingressos elevats i les seves exportacions no siguin suficientment diversificades. Aquest règim general concedeix exempció aranzelària per als productes no sensibles coberts pel SPG i una reducció de 3,5 punts respecte a l’aranzel normal per als sensibles, sent aquesta reducció del 20% per als productes tèxtils i de la confecció. Sota les noves directrius, s’amplia la cobertura de productes d’aquest règim (Veure Annex II del Reglament SPG Nº 732/2008).

b) Règim especial d’estímul del desenvolupament sostenible: el qual determina una exempció aranzelària per als productes provinents de països considerats vulnerables(aquests països vulnerables han de complir els requisits de complir drets humans, laborals, medi ambient i bon govern). Ex: Costa Rica, Nigèria i Guatemala.

c) El règim especial a favor dels països menys desenvolupats o EBA (“Everything but arms”): concedeix exempció total d’aranzels a tots els productes, menys les armes, originaris dels països classificats per Nacions Unides com a països menys avançats. Aquest règim no experimenta canvis sota les noves directrius.

2. Productes exclosos: productes que perdran la preferència i es pagarà drets de tercers a la seva importació en la Unió Europea. Per a l’exclusió de productes s’estableixen tres mecanismes diferents:

a) Mecanisme de graduació: consisteix en la retirada dels beneficis del SPG a un determinat país per a un sector (equivalent a les seccions de l’aranzel duaner comú) quan les importacions d’aquest sector i país representen més del 15% del total de les importacions d’aquests productes que es beneficien de les preferències del SPG. Aquest mecanisme es complementa amb una clàusula especial per la qual no s’aplica la graduació quan les exportacions d’un país en un sector concret superin el 50% del total de les exportacions que es beneficien del SPG d’aquest país. El mecanisme de graduació, que respon únicament a criteris numèrics, és objecte de revisió amb cada reglament plurianual, havent-se d’utilitzar les dades corresponents als tres anys consecutius més recents. Els sectors graduats estan inclosos en la columna C de l’Annex I del Reglamento Nº 732/2008.

Així doncs, el primer llistat de productes “graduats” (exclosos) ja ha estat publicat en el Reglament R/UE 1213/2012

Aquest llistat estableix que a partir de l’1 de gener de 2014 i fins al 2016 s’eliminen les preferències per a aquells productes graduats del llistat amb origen Xina, Índia, Indonèsia i Tailàndia, ja que han aconseguit un determinat llindar d’importacions en la UE dels últims 3 anys (utilitzant el llindar del 17,5% general i 14,5% per a tèxtil i confecció). També s’inclouen: Equador, Costa Rica, Nigèria i Ucraïna, sempre que no accedeixin al *SPG+ ( veure llistat en el punt 1) del SPG +) ja que aquest criteri de graduació mai s’aplicarà als països que estiguin en el SPG+.

b) Mecanisme de retirada temporal: aquest tipus de mecanisme tindrà lloc quan existeixi una violació greu i sistemàtica dels drets humans o laborals, mediambientals i de bona gobernanza; exportació de productes fabricats en presons; deficiències greus en els controls duaners en matèria d’exportació de drogues, pràctiques comercials deslleials greus i sistemàtiques o infraccions d’acords sobre conservació de recursos pesquers. Exemples d’això han estat, d’una banda, Myanmar i Bielorússia.

c) Clàusules de salvaguardia: permeten restablir els aranzels normals quan les importacions d’algun producte d’un país beneficiari puguin causar un perjudici greu als productors comunitaris. Per al sector de la confecció i l’agrícola existeixen disposicions específiques.

3. Països exclosos:

Per a aquests països la totalitat dels seus productes perden la preferència que podien tenir i pagaran sota qualsevol circumstància dret de tercers països a la seva importació en la UE. Com a exemple els següents:

a) Exclusió de 33 Territoris d’Ultramar. Des d’1-1-2014:
Anguilla, Antilles Holandeses, Antàrtida, Samoa Americana, Aruba, Bermuda, Bouvet, Illa Cocos , Illa Nadal, Illes Malvines (Illes Falkland), Gibraltar, Groenlàndia, Geòrgia del Sud i les Illes Sándwich, Guam, Illes Heard i McDonald, Territori Britànic de l’O. indico, Illes Caiman, Illes Marianes del Nord, Montserrat, Nova Caledònia, Norfolk Illa, Polinèsia Francesa, St Pierre i Miquelón, Pitcairn, Santa Helena, Illes Turks i Caicos, Terres Australs Franceses, Illes Tokelau, Ultramarins d’Estats Units, Illes, Illes Verges – British, Illes Verges- US, Illes Wallis i Futuna, Mayotte.

b) Països inclosos en els següents Acords comercials que garanteixen iguals o majors preferències (34 països). Des d’1-1-2014:

Euromed (6): Algeria, Egipte, Jordan, Líban, el Marroc i Tunísia.

Cariforum (14): Belize, Sant Kitts i Nevis, Bahames, Republica Dominicana, Antigua i Barbuda, Dominica, Jamaica, Santa Lucia, Sant-Vicente i les Grenadines, Barbados , Trinidad i Tobago, Granada, Guyana, Surinam.

ACP (12): Côte d’Ivoire, Ghana, Camerun, Kenya, Seychelles, Maurici Zimbabwe, Namíbia, Bostwana, Swaziland, Papua nova Guinea , Fiji.

Uns altres (2): Mèxic, Sud Àfrica.

c) Exclusió de països amb renda mitjana-alta dels últims anys:

Argentina, Bielorússia, Brasil, Bostwana, Cuba, Gabon, Líbia, Malàisia, Namíbia, Palaos, Kazajastán, Rússia, Uruguai i Veneçuela, Azerbaijian, Iran, Aràbia Saudita, Oman, Kuwait, Bahréin, Qatar, Unió dels Emirats Àrabs, Brunei: exclusió des d’1 de gener de 2014.

Equador, Xina, Tailàndia i Maldives, Colòmbia, Perú, Costa Rica, Panamà: exclusió des d’1 de gener 2015.

Tuvalu, Turkmenistan, Angola: exclusió des d’1 de gener de 2016.

4. Llistat de països beneficiaris del SPG a partir de l’1 de gener de 2014.

L’aplicació pràctica del nou SPG suposa que de 176 països que fins avui eren beneficiaris del SPG es passi a 87 a partir de gener de 2014, sense perjudici que en anys posteriors (2015, 2016..), segons el mecanisme d’exclusió vist en punt 3), puguin eliminar-se alguns països de dita llistada.

5. Nous productes amb preferències en el SPG:

A pesar que hi ha productes que s’exclouen del SPG hi ha altres nous que s’inclouen tant en el marc del règim SPG GENERAL com en del règim SPG +. Aquí disponible la llista de productes amb preferències afegits al SPG:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2012/october/tradoc_150026.pdf

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *