L’ICAB ha convocat un funeral contra les taxes judicials

Col·legi d’Advocats de Barcelona
Barcelona

 El degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, juntament amb altres membres de la Junta de Govern d’aquesta corporació han estat al capdavant de la manifestació contra les taxes judicials que ha tingut lloc avui a la Ciutat de la Justícia. Amb aquesta iniciativa, l’ICAB i l’advocacia han volgut mostrar el seu malestar pel primer any d’aplicació de les taxes judicials i han escenificat el funeral de la justícia arran de la situació actual de la justícia, on només part de la població –els beneficiaris de justícia gratuïta i  les persones que puguin permetre’s el luxe de pagar una taxa de fins a 800 euros per interposar un procediment- poden reclamar justícia davant els tribunals.

L’advocacia barcelonina no vol que es quedi per a l’oblit l’època en què tots els ciutadans tenien accés a justícia. Per això, els lletrats que formem part de l’ICAB estem de dol i hem repartit esqueles als ciutadans”, ha explicat Rusca. L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat  intentar conscienciar la societat que els principals perjudicats per l’aplicació de les taxes judicials són els ciutadans, perquè veuen privat el seu dret a reclamar justícia davant els tribunals. “L’import de la taxa és  abusiu  i aquesta, a més, no és recuperable encara que el demandant tingui la raó, i ni tan sols es pot desgravar com sí ho poden fer les empreses”, ha explicat el degà dels advocats barcelonins. Rusca també ha denunciat que la implantació de la taxa s’hagi fet en àmbits com el de família o la jurisdicció social, i ha recordat que en aquesta darrera ni “en època preconstitucional  -on també va existir la taxa judicial- s’hi va aplicar”.

El degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona també ha criticat que la imposició de la taxa judicial no ha comportat cap de les millores que estaven previstes pel ministeri de Justícia. Així per exemple, es preveia que s’aconseguiria descol·lapsar els jutjats; però la realitat és que “són les entitats financeres i les asseguradores les que generen la majoria de la càrrega de treball als tribunals”, ha afirmat Rusca. A més, des de l’ICAB també es denuncia que la recaptació de les taxes havia de servir, segons el ministeri de Justícia, per garantir el finançament de la justícia gratuïta; però, la realitat és que no s’ha assolit la recaptació inicial prevista (per l’esmentat ministeri), estimada en aproximadament 300 milions d’euros, sinó que a data 30 de setembre estava en un 33% d’aquest import. “A més els diners recaptats per aquest tribut s’ingressen al Tresor públic i es destina a l’Administració de Justícia menys diners que en anys anteriors” ha conclòs el degà barceloní.

Rusca ha aprofitat aquesta ocasió per instar al ministre de Justícia a què derogui la llei de taxes judicials, tal com acaba de fer el govern francès, per ser una llei injusta, i perquè hi ha un clam unànime format per advocats, procuradors, jutges i secretaris judicials que ho reclamen. El Col·legi d’Advocats de Barcelona continuarà treballant fins a aconseguir aquest objectiu.

ConcentracioTaxesicab

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *