La nova Llei de Seguretat Ciutadana crea polèmica

Per Héctor Anaya.
Valencia.

Fins a 30 000 euros per insultar a un policia, prostituir-se en carrers o vorals, realitzar escraches, penjar tests fora de les balconades o convocar manifestacions per twitter, entre altres coses. Fins a 600 000 euros per concentracions enfront de la Cambra baixa o la pertorbació d’actes religiosos. Tot això és part de l’esborrany de la nova Llei de Seguretat Ciutadana que ja ha proposat el Govern per a la seva aprovació. Aquest text, realitzat per Jorge Fernández Díaz, serà vist pel consell de ministres avui divendres.

Els Partits de l’oposició i col·lectius ciutadans pretenen impugnar la vista de l’esborrany, per considerar la llei «antidemocràtica i agressiva contra els drets civils».

No es tracta de sancionar més, segons fonts del Ministeri de l’Interior, sinó de reduir el marge de discrecionalitat a l’hora del retret d’una conducta il·lícita i omplir el buit jurídic d’actes “nous”, com el escrache, o d’aquells que deixarà fora el nou Codi Penal.

Aquesta nova llei, que contindrà 55 articles enfront dels 39 encara vigents, diferenciarà entre infraccions molt greus multades amb entre 30 001 i 600 000 euros, i greus sancionades amb entre 1 000 i 30 000 euros.

Entre les infraccions molt greus, trobem la pertorbació d’actes públics, esportius o religiosos, les concentracions no comunicades davant institucions del Govern, protestes en zones de risc com a centrals nuclears o aeroports o enlluernar amb làsers a conductors de tren, metre o avions.

Dins dels delictes greus, estan l’alterar l’ordre públic encaputxat o cobert, amenaçar o insultar a cossos de seguretat de l’Estat, l’exercici de la prostitució, escalar edificis públics o la realització del botelló. Així mateix, d’aprovar-se la llei, els agents de policia tindrien autoritat per portar-se el DNI del ciutadà amb el fi de comprobar la veracitat del document.

Per la seva banda, col·lectius ciutadans i partits de l’oposició ja estudien impugnar la nova llei per considerar-la «antidemocràtica i repressiva». El PSOE critica la llei i la tatxa de poc apropiada per a un règim democràtic, ja que restringeix els drets dels ciutadans per via governativa. Per la seva banda, Esquerra Plural anuncia iniciatives i protestes contra la llei, ja que aquesta obre una ofensiva contra els drets civils.

Les organitzacions i col·lectius vinculats amb el moviment 15-M asseguren que el Govern amb aquesta iniciativa pretenen «imposar la llei de la por». Membres de Democràcia Real Ja consideren que amb la llei es tornaria als pitjors moments de la repressió franquista.

Ley de Seguridad Ciudadana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *