La fi dels setrills d’oli als restaurants

Per Neus Teixidor.
Madrid.

El Consell de Ministres del divendres 15 de novembre de 2013 va aprovar el Reial Decret 895/2013, pel que es modifica el Reial Decret 1431/2003, de 21 de novembre, que estableix determinades mesures de comercialització en el sector dels olis i les pinyoles (en castellà, “orujos”) d’oliva. Aquest text determina que els olis que estiguin a disposició dels consumidors en establiments de restauració, hostaleria i serveis de càtering han de trobar-se en envasos correctament etiquetats. A més a més, es potencia l’ús d’envasos d’una sola utilització. Per altra banda, els envasos que no s’esgotin amb un únic ús, posseiran un precinte impedirà el seu reutilitzament i el sistema d’obertura quedarà destruït amb la primera utilització.  Per tant, aquesta mesura acaba amb la utilització dels tradicionals setrills.

Aquesta normativa entrarà en vigor el proper 1 de gener de 2014. No obstant, el Govern ha considerat oportú que els olis adquirits pels sectors afectats abans de l’entrada en vigor de la norma, es puguin seguir utilitzant fins el dia 28 de febrer de 2014.

Segons el Govern, l’objectiu de la mesura és reforçar la competitivitat d’Espanya en el sector de l’oli d’oliva, ja que suposa una garantia de la qualitat, les característiques i l’autenticitat dels olis posats a disposició del consumidor final. Al mateix temps, serveix per donar a conèixer les denominacions d’origen, les indicacions geogràfiques protegides i les marques consolidades en el mercat.

Aquesta mesura neix en el marc del canal HORECA, que consisteix en una agrupació dels establiments del sector de la restauració, hostaleria i serveis de càtering, i el “Pla d’acció sobre el sector de l’oli d’oliva de la Unió Europea”. Aquest pla recull diverses mesures encaminades a millorar la competitivitat del sector de l’oli. Una de les mesures consisteix en estimular que els Estats Membres no permetin la utilització d’envasos reutilitzables.

Inicialment, aquesta mesura va ser impulsada per la Comissió Europea amb el suport dels països productors d’oli d’oliva (Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal). No obstant, es va veure obligada a retirar la proposta per la pressió de la resta d’Estats. Malgrat aquesta situació, el Govern espanyol va decidir continuar endavant amb la prohibició.

Prèviament a l’adopció d’aquesta norma, han estat consultades les Comunitats Autònomes i les entitats més representatives dels sectors afectats. La Comissió Interministerial per l’Ordenació Alimentària va emetre un informe favorable.

En aquest sentit, la decisió ha estat molt ben acceptada per les Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, ja que consideren que un etiquetatge molt estricte és indispensable per garantir la qualitat del producte. Al mateix temps, la Federació Espanyola d’Hostaleria i Restauració ha mostrat el seu rebuig a la mesura, que considera  innecessària i malgastadora d’aliments, ja que la utilització de dosis individuals d’oli “és excessiva per una torrada o una amanida”.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *