Neix l’Associació de la Judicatura Catalana

Redacció.
Barcelona.

 

El passat dilluns 25 de novembre es va presentar públicament, a la Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet, l’Associació de la Judicatura Catalana (AJUDICAT).

Aquesta entitat està formada per jutges/ses i magistrats/des eventuals catalans, i és la primera associació d’aquestes característiques que es constitueix en un àmbit territorial no estatal. El seu president, el magistrat suplent de l’Audiència de Barcelona, el Sr. Fruitós Richarte, davant d’una destacable assistència de companys, jutges i magistrats interins i titulars, secretaris judicials, fiscals i funcionaris de justícia a més de públic en general, va exposar les motivacions que ha portat a aquest col·lectiu a donar aquest pas endavant en uns moments convulsos i de crisi, però tanmateix esparançadors, i precisament arran la polèmica sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya.

Una resolució que, des d’aleshores i com és sabut per tots, està generant importants moviments socials i polítics que reclamen girs substancials en el món de les relacions de Catalunya amb l’estat espanyol. Uns canvis que, sens dubte, també afectaran a la important i imprescindible organització judicial a Catalunya. L’Associació de la  Judicatura  Catalana dóna suport explícit a un  futur Poder Judicial Català i, dins d’aquest, a una Carrera Judicial Catalana.

Seguidament, Richarte, també, va destacar que l’ERO encobert que ha impulsat el Ministerio de Justícia contra aquest sector de jutges i magistrats interins o eventuals, que a Catalunya afecta a una cinquena part del conjunt de jutges del país, ha suposat una dràstica marginació d’aquests professionals de la vida judicial, reduint la seva precària contractació laboral a mínims històrics.

Aquestes decisions, però, contrasten  amb  la situació del col·lapse existent i que es viu sistemàticament a la majoria de les instàncies judicials produint, tot plegat, realitats administratives cada cop més insostenibles. Per tots es sabut, va recordar, que una justícia lenta sempre és una justícia injusta, i que els màxims afectats per un servei públic deficitari sempre és el conjunt de la ciutadania.

En el mateix acte va participar, també, la Sra. Bibiana Segura, assessora jurídica de la Conselleria de Justícia de Catalunya, així com el magistrat titular de l’Audiència de Barcelona, el Sr. Santiago Vidal, que va dissertar sobre la “Situació actual de la justícia a Catalunya”. L’acte va finalitzar desprès de gairebé dues hores d’interessants intervencions i un instructiu debat entre els assistents.

Afegim un breu video de l’acte de presentació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *