La segona reforma laboral buscarà simplificar i flexibilitzar la contractació

Per Imma Domènech
Sabadell

La segona reforma laboral que s’està preparant per part de l’executiu espanyol busca perfeccionar la primera, incloent-hi una “simplificació” i “flexibilització” de les diverses modalitats de contractació regulades en la legislació espanyola, tot i que no s’hi tindran en compte els minijobs, figures molt usuals en el règim laboral alemany. Aquesta postura va ser defensada a inicis d’aquesta setmana pel mateix ministre d’economia mentre participava en la Trobada d’Economia de S’Agaró, moment que va aprofitar per reafirmar-se en la importància de la reforma que va aprovar l’executiu durant aquesta legislatura, exposant que està essent “un dels pilars fonamentals” de la millora de la impressió externa del país. Afegint que “la percepció és que Espanya en aquests moments és, des del punt de vista laboral, molt atractiva i atrau la inversió estrangera”, però tot i això creu que el que s’ha aconseguit amb aquesta primera reforma laboral encara és “totalment inacceptable” referint-se sobretot a la taxa d’atur en què es troba immersa la societat espanyola.

Luis de Guindos ha avançat que les principals modificacions que busca introduir se centren en la simplificació de les modalitats de contractació i la flexibilització dels contractes a temps parcial; buscant ampliar el contracte indefinit de suport a emprenedors als contractats a temps parcial. Aquesta trobada no només va servir perquè el ministre parlés de les noves reformes que es pretenen introduir sinó també per parlar sobre el descens de l’atur del passat mes. Tot i tractar-se d’una dada positiva, es va mostrar conscient que el país està davant d’una problemàtica d’una gran rellevància i que encara queda molta feina per fer, recordant que Espanya ha aconseguit sortir de la recessió però no de la crisi econòmica en què es troba immersa aquests últims anys.  Per això va afirmar que “no s’ha de ser complaents perquè és un problema molt profund i l’atur és una lacra social que ha d’acabar-se”.

Davant de la proposta anunciada per De Guindos, la ministra de Treball, Fàtima Báñez ha assegurat, en la mateixa línia del ministre, que la reforma laboral ja està feta i que ha portat els seus resultats; així doncs, només falten fer “petits ajustos per acabar de fomentar la contractació”. Afirma que actualment l’estat ja es troba en una segona fase, en la qual només cal acabar d’ajustar la situació, i per això cal simplificar els contractes per tal que siguin indefinits, temporals, de formació i de pràctiques; així com permetre que els contractes de suport als emprenedors puguin ser a temps parcial. Tal i com va anunciar la ministra, el Govern es troba a l’espera d’un informe que es va sol·licitar a l’OCDE per tal que avaluïn la reforma laboral.

El ministre d’Economia va aprofitar la trobada que es va dur a terme a S’Agaró, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, La Vanguardia i la Fundació Internacional Olof Palme, per afirmar que l’economia espanyola creixeria l’any que ve, tot i que ho va fer advertint que per consolidar-la serà totalment necessari que el dèficit es continuï reduint a un ritme constant, i sobretot que finalitzi el procés de reestructuració del sector bancari. Alhora va aprofitar per defensar també que la reforma fiscal integral que l’Executiu vol realitzar el març de l’any vinent inclogui una rebaixa en l’IRPF, actuació que el Govern es va comprometre a fer però per l’exercici 2015. De Guindos exposa que és necessari tenir un impost sobre la renda de les persones físiques que sigui molt més raonable. A més, va aprofitar per reafirmar-se sobre el fet que l’IVA no augmentaria sota cap concepte.

Referent a la reforma elèctrica, el ministre d’Economia va avançar que el Govern està buscant una alternativa a nivell de finançament per tal de subsanar el dèficit de tarifa elèctrica, per evitar que tingui un impacte en el dèficit públic. Es va veure obligat a fer aquestes declaracions després de saber-se que el PP havia presentat una esmena en què es volien retirar els 3.600 milions d’euros que s’anaven a invertir en la propera reforma elèctrica, per tal que no causés un impacte en el dèficit públic.

Font: lamoncloa.gob
Font: lamoncloa.gob

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *