Bitcoin: la nova moneda per una Catalunya independent?

Per Tito Rodríguez.
Barcelona.

 

Recentment ha sortit a la llum la pregunta i la data de la consulta popular que ha de decidir el futur de Catalunya, però lluny de tractar aquest tema des de la perspectiva ideològica, política o constitucional, a EL JURISTA hem decidit analitzar què passaria des de la perspectiva econòmica donada la possibilitat de sortir fora de l’euro, s’obren noves vies entre les que destaquem el pioner i desconegut Bitcoin.

Què és el Bitcoin?

Logotip del BitcoinEl Bitcoin són diners, almenys pretén ser els diners del futur i com és d’esperar no s’imprimirà a cap casa de la moneda, sinó que navegarà lliurement per la xarxa. ¿Impossible? No tant, actualment la majoria de transaccions en els mercats de valors es realitzen amb anotacions en compte, els supermercats accepten targetes de crèdit i gairebé tots tenim un compte corrent al banc.

Es tracta d’una iniciativa del programador Satoshi Nakamoto, que el 2009 partia de la premissa: crear una moneda electrònica que no depengués de cap tercer (diguem banc, govern central o fons monetari) que la validi, ni que li doni suport.

Qui fabrica els diners?

Si els bancs no fabriquen els diners, llavors qui? La resposta: informàtics repartits per tot el món amb els seus ordinadors. Se’ls anomena miners. Cada vegada que fabriquen diners els miners en guanyen una part, però l’invent està pensat perquè cada any sigui més difícil de fabricar i el guany sigui tan mínim que només els enamorats de l’invent el fabriquin. El codi creat per Sakamoto és un codi obert, a diferència de les actuals màquines de diners que estan custodiades per policies i militars, de manera que tot el qui vulgui i tingui prou coneixements, pot participar en la fabricació de la moneda.

No obstant això, per als escèptics, ja els aviso que el codi està creat per ser limitat i la seva velocitat de creació està calculada, de manera que a data d’avui es pot saber quant és el màxim de diners en Bitcoins que es pot fabricar (amb un màxim de 21 milions al 2140) i més enllà d’aquesta data es deixarà de fabricar per mantenir el seu valor.

Programa de creació del Bitcoin
Programa de creació del Bitcoin

 Per què l’hauria d’utilitzar?

Primer, perquè si algú li ofereix un Bitcoin, al canvi li està oferint 1000 USD; segon, perquè és una alternativa real amb un mercat que ascendeix als 1.000 milions de dòlars que accepten empreses com Wikipedia, WordPress o els restaurants de Nova York, i que permet la possibilitat de ser compatible amb altres divises (a Vancouver ja s’està utilitzant el primer caixer que canvia dòlars canadencs a BitCoins i viceversa); tercer, perquè és un mètode segur i independent de tercers reguladors, ja que són els mateixos usuaris qui validen aquest diners (La Reserva Federal dels Estats Units ja ha avisat que vol controlar, ni que sigui indirectament, aquesta moneda, cosa a la que li han respost que no).

Com funciona?

Pot veure aquest vídeo. Simplificant molt, Nakamoto, com a critògraf que és, va crear el codi perquè fos desxifrat i només així es convertís en diners. Aquí entren els “miners” dels que abans parlàvem, per crear els diners i emetre’ls . En tenir calculada la velocitat de creació de diners i ser estable, s’evita la inflació. Després, si vostè rep un Bitcoin, pot comprovar a través d’un programa si el codi base és veritable, una mena certificat d’autenticitat inesborrable. Finalment, vostè disposa d’una moneda electrònica que pot disposar per a qualsevol operació financera o per comprar en un 7-Eleven.

CONCLUSIÓ:

Somni lliberitari o realitat alternativa? Només el temps dirà, però la idea ja està en marxa a nivell empresarial i milers d’empresaris s’interessen cada vegada més per aquest sistema de pagaments que evita el control central dels governs i permet transaccions anònimes entre particulars. ¿Fomentarà l’economia submergida? Seria viable per a un país? Les respostes poden variar segons qui es pregunti, però està clar que ja hem provat el sistema actual i tampoc ens hem lliurat dels problemes inherents de l’economia centralitzada, potser la descentralització sigui el següent pas lògic també per a l’economia.

3 comments

  1. Molt bon article.

    Crec que el Bitcoin serà la moneda del futur, l’únic que necessita és tindre una bona estavilització i que alguna gran empresa l'”adopti” ( Amazon, Ebay,etc… ) per que es fagi coneixer a tot arreu.

    Gràcies per aquests articles, espero que seguiu setmanalment publicant articles sobre el Bitcoin!

    Miriam

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *